Читај ми!

На које уролошке симптоме мушкарци треба обавезно да реагују

Специјалиста коме би мушкарци требало да се обрате када имају проблем са урогениталним трактом је уролог. О томе који симптоми су аларманти и захтевају обраћање лекару, у „РТС ординацији” је говорио уролог, проф. др Александар Милошевић.

Стручњаци кажу да би мушкарци, поред прегледа у детињству и пубертету, обавезно требало да од педесете године посете уролога због тога што су, најчешћа обољења мушкараца управо уролошка.

„Ту су простата, бубрези... и требало би да се уради скрининг, један мали тест, врло лак преглед, код сваког мушкарца, једном годишње. Као што кола возите једанпут годишње на технички преглед, то је то. Онда ја често кажем, ви сад имате гаранцију годину дана, шта значи гаранција, гаранција да, иако се јави болест, она ће бити ухваћена у правом тренутку и бити излечена, није гаранција да се неће јавити, то не можемо да му кажемо унапред, али можемо да га излечимо.

Наравно, што је старији човек треба чешће да долази, некад и на шест месеци. Ако пронађемо било шта сумњиво, онда ћемо сигурно заказати и на три месеца или на месец дана преглед, али то је нешто што би требало сви мушкарци да ураде”, рекао је проф. др Милошевић.

Нагласио је да је преглед врло једноставан, прво се ураде туморски маркери из крви простатични, односно ПСА тест, па се онда уради ултразвучни преглед и то већ открива да ли ту има нешто или нема.

Шта значе сметње при мокрењу

Проф. др Александар Милошевић каже: „То је чешће мокрење, болно мокрење, печење при мокрењу, немогућност мокрења, то је ретенција и евентуално, крв у мокраћи, што може опет да буде болна или безболна. Опаснија је она безболна, кад се појави крв, одмах сумњамо на неки тумор, а кад се појави печење при мокрењу, онда сумњамо на инфекцију.

Код млађих људи је то најчешће последица тог отежаног, сметње са мокрењем су инфекције и то чувене СТДИ, значи сексуално трансмитивне инфекције које чине хламидија, микоплазма, уреоплазма, па и бактерије, а код старијих људи, то је најчешће простата и бешика, слаби зид бешике који слаби избацивање урина и увећана простата, која врши притисак на изводни канал из бешике и на тај начин отежава бешици да се испразни до краја и то је такозвана ретенција урина, која нам је први знак за лечење или за операцију простате".

Колики је проблем испрекидан млаз мокраће

„Тај млаз мокраће је наравно, што кажу, много даљи, много више може да се избаци код младих људи, јер је мокраћни канал широк, бешика јака, простата мала. Како људи старе, мушкарци поготову, њима простата расте, бешика атрофира, полако слаби зид бешике и сужава се мокраћни канал, значи млаз је све мањи и мањи, на крају танак млаз пада, што каже, на ципеле, а ако је још гора ситуација, онда је испрекидан млаз и то је показатељ већ да морамо нешто да предузмемо, некад ту помогну само лекови, не говорим о нелецима којих има превише на тржишту, суплементи који су практично, више плацебо ефекат, што значи немају неког ефекта.

Прави лекови имају неког ефекта и они могу ту прву фазу обољења простате, да практично помогну пацијенту, да одложе операцију. Следећа фаза, после тога је, наравно, врло комфорна операција, то је ендоскопска операција”, рекао је уролог проф. др Милошевић и додао да ту нема спољашњег реза, већ се до простате долази кроз мокраћну цев.

Проблеми са ноћним мокрењем

„То је нама кључни симптом, зато што дању човек може, који је нервозан, који је узбуђен, може да мокри, од страха, од нечега, може често да мокри, а онда га питамо, а ноћу, ноћу спава, онда знамо да је то психички ствар узрокована, да је то, међутим, код човека који преко дана лакше издржава то мокрење, а ноћу устаје, значи период од почетка сна до првог мокрења краће од шест сати, то је већ симптом да нешто није у реду.

Шест сати је нешто што је нормално, али ако он устане већ за сат и по, ту може бити узрок простата или бешика.”, објаснио је уролог и додао да ако се у току ноћи иде више пута у тоалет, треба да се уради ултразвук, да се измере параметри који значе и онда се на основу тога одлучује да ли треба лечење или операција", рекао је гост РТС Ординације.

Шта значи крв у мокраћи

„Крв у мокраћи, ако је праћена болом, то је некако лакше, али ако је безболна, боље да мало боли, онда можемо да повежемо са инфекцијом неком, са каменом у уринарном тракту и на тај начин морамо да урадимо дијагностику, нормално и онда то може да се излечи. Међутим, ако се јави крв у мокраћи, то може да буде безболна, то је највероватније узрок тумор неки, или у бешици или у мокраћном каналу или у бубрегу”, објаснио је уролог проф. др Александар Милошевић.

Прокоментарисао је и то – које се вредности ПСА анализе из крви сматрају прихватљивим.

„Он је повезан, он јесте туморски маркер, али, није специфичан за тумор, он је специфичан често и за функцију. Може ПСА страшно да буде повећан, али да је у питању инфекција, да нема тумора. Ми морамо на основу неких индекса, који се раде уз ПСА да проценимо да ли је то више запаљенски или туморски.

Сматра се, генерално, да ПСА од нула нешто кома нешто до четири би требало да буде нормално, међутим, имамо мушкараца који природно имају повећан ПСА, може да буде велика простата, има и седам и петнаест ПСА који је нормалан, али, ми онда морамо да сумњамо, морамо да пратимо пацијента и да видимо да ли се тај ПСА повећава. Ако се он кроз време, поред лечења инфекције или давања неких других лекова и даље повећава, онда мора биопсија да се ради”, нагласио је др Милошевић и додао да се тада мора узети узорак ткива простате како би се утврдило да ли је реч о тумору или о запаљењу.

Ако је у питању запаљење, ПСА мора да се смањи антибиотицима или специфичним лековима за простату који смањују функцију ПСА.

Шта све смета простати од свакодневних навика мушкараца

Проф. др Александар Милошевић је објаснио: „Тешко је рећи баш прави узрок обољења простате, било је претпоставка и пад тестостерона, мушког хормона, може и акутне неке ствари да направи, може и инфекција, наравно, која је честа тад у том делу, лоша функција, значи пражњење мокраћне бешике, може та калцификација простате, када простата у себи има каменчиће, опет се стварају, најчешће код нервозних мушкараца, готово сваки мушкарац то има, али неко више, неко мање.

Код нервозних мушкараца, који не опусте своје сфинктере, своје мишиће за мокрење, довољно кад мокре и онда праве релативно сужење, релативну стенозу мокраћног канала испод простате и онда мокраћа улази кроз отворе у простату од тог грча. Има много мушкараца, који кад треба да мокре, они се стегну, поготово у јавним тоалетима, тешко им крене мокраћа".

Психичко стање је веома битно по мушко здравље, поготово код простате.

„То је најважнији, у ствари утиче и на очување простате и наравно, стил живота. Сад сам дошао таксијем и кажем таксисти, вероватно имате сметње са простатом, сам начин седења, седење је најгора ствар за простату, дуготрајно, значи, камионџије, таксисти, возачи сви, они имају често одређене проблеме са простатом. Значи, за простату је најбоље или лешкарење или шетња”, саветовао је др Милошевић.

Професор се осврнуо и на питање о томе који део леђа боли код уролошких проблема мушкараца.

„Лумбални део леђа, који се шири најчешће ка бешици. Типичан бол који се разликује од кичменог бола, од неурогеног бола, који се појачава при покретима, ово се не појачава, нема везе са тим, може да се појави јак бол и у лежећем ставу, у мировању, бол који је променљив, час је много јак, па онда попусти, значи као колика, бубрежна колика и може да буде праћен отежаним мокрењем, печењем при мокрењу и чак и крви у мокраћи, тако да тај бол, одмах нас усмерава на камен или у каналу мокраћном или у бешици.

Опасни су каменови који су велики, такозвани корални, који испуне цео бубрег, а не дају симптоме. Симптоми настају тек кад се јави инфекција и онда је то обично пионефроза, једно од најтежих обољења бубрега, где ви најчешће завршавате операцијом вађење тог бубрега, због камена, ако се створи инфекција, јер камен је подао, увек има бактерија у њему и ако нема довољно пролаза урина, не пије се довољно течности, тај камен ће запушити на неки начин тај бубрег, бар на неком делу и доћи ће до стварања бактерија".

Објаснио је и то – како бешика боли.

„Бол јесте притисак, осећај притиска, баш ту доле где је бешика и терање на мокрење, осећај да ће да измокри, а нема ништа. Урин је замућен, то је прво што видимо, пе-ха урина односно киселост или базност урина, је повишен иде ка бази, седимент урина, повећан број леукоцита, повећан број бактерија, могу да се јаве еритроцити у повећаном броју, у акутном запаљењу, поготово може крв да се јави, у акутном запаљењу и то би били главни симптоми.

Повећане беланчевине могу да покажу да има инфекције, значи, препознају леукоците, апарат не зна од чега, и леукоцити су беланчевине, еритроцити, сви ти седименти и могу да покажу болест бубрега, да су бубрези пропусни за беланчевине”, рекао је уролог и додао да тада треба реаговати.

Сексуални проблеми

„Сама ерекција је васкуларни феномен. Слабост ерекције може да укаже на поремећај кардиоваскуларног система, јер он зависи од срца, од крвних судова, од артериосклерозе, наравно да су ту и органски проблеми који се јављају педесет година, четрдесет, па на даље”, објаснио је проф. др Александар Милошевић.

Како проф. др Милошевић објашњава простата учествује у стварању сперме, а тестиси учествују у стварању сперматозоида.

Симптоми проблема са тестисима

„Опет као све болести, безболно увећање и болно увећање тестиса, то је основна разлика, ако је безболно, сумњамо на тумор малигни, а ако је болно сумњамо на инфекцију. Обично тумор не даје бол, то је оно што је опасно. Прво морамо да знамо да се тумори малигни тестиса јављају у периоду од двадесете до тридесете године код младих људи, а запаљење тестиса се највише јављају код људи са поремећеним мокрењем, то су старији људи, онда им тестис отекне, буде јако болно осетљив и онда често прибегавамо вађењу тестиса”, рекао је доктор и додао да се то може решити и антибиотском терапијом уколико се крене на време са лечењем.

Проблем савременог доба је и смањена плодност, односно пад броја сперматозоида, па све више мушкараца не може да направи дете.

„Значи природно, старењем због пада хормона, андропаузе, број сперматозоида опада, од четрдесете године већ, чак и раније почиње да опада, највећи је ту око двадесете године, двадесет и пете", објаснио је.

Код мушкараца такође постоји биолошки сат као код жена, али код њих иде спонтано, лагано, а код жена иде нагло. Сам пад тестостерона је повезан са бројем и покретљивошћу тестиса. Седење за компјутером, неактивност смањује тестостерон и код младих људи и данас је дупло мањи број покретних сперматозоида. Такође, на смањење сперматозоида утиче и лоша исхрана, пушење, алкохол, односно све што је нездраво.

Топлота утиче негативно на тестисе, па самим тим и на сперматозоиде.

„То је организам лепо решио, ако то функционише, то су ти мишићи који кад је превелика хладноћа, они увлаче тестисе у тело ка органима да их греју, кад је превелика врућина, они спуштају тестисе да се хладе. Најбоље је отићи на море и хладити их у води”, навео је проф. др Милошевић и додао да тесне гаће могу исто да праве проблем и да треба носити боксерице.

Шта једног мушкарца очекује на прегледу уролога

„Мушкарци не треба да се плаше уролога, треба да дођу на време, чека их анализа крви, значи једно обично узимање крви и ултразвучни преглед бубрега, простате, бешике, свих уролошких органа, који се ради обичном сондом, е сад ако се открије било шта сумњиво, онда се, наравно, продубљује и иде се на друге дијагностичке методе, које опет не боле, скенери, магнети не боле, ако се посумња на тумор бешике, онда се иде вероватно до, јесте мало непријатно, али може да се ради у анестезији, улази се специјалним апаратима кроз мокраћни канал и тај тумор се или скида, љушти, или се оперише”, рекао је уролог проф. др Милошевић.

Доктор је објаснио и када се ради ректални преглед простате и да ли може да се избегне.

„Тај ректални преглед је некад био једини начин, кад није било ултразвука, није било тих сонди, није било маркера, није било свега, то је било обавезно, то смо на испиту, то је морало да се објасни све, он сигурно значи, не само због простате, он значи и због ректума, због хемороида, може да открије доста тога, он само за простату, кад човек нема неке тегобе друге са столицом, са нуждом великом, онда није неопходан, ако је све ово друго у реду”, закључио је за РТС ординацију уролог проф. др Александар Милошевић.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару