Читај ми!

Нова хируршка процедура за лечење спастицитета на Клиници за неурохирургију УКЦС

У Клиници за неурохирургију Клиничког центра Србије од данас се обавља операција због које су наша деца ишла на лечење у иностранство. Проф. др Милош Јоковић, директор Клинике за неурохирургију, у изјави за РТС наглашава да је ово дан који ће обележити историју неурохируршке клинике.

У претходних 10 година, због интервенције којом се решавао проблем спастицитета – повишене напетости мишића која онемогућава покретљивост екстремитета само у Турску било је упућено на лечење око осамдесеторо деце.

Тим наших стручњака на челу са колегом из Турске, чувеним неурохирургом Меметом Озеком, обавио је операцију код троипогодишњег детета.

„Данас се ради први пут код нас, то је једна фактички, како ми кажемо, селективна дорзална ризотомија, то је операција која се примењује код деце које пате од повишеног тонуса у мишићима којим онемогућава ход. Најчешћи узрок тога је церебрална парализа код новорођене деце, најчешће је то узрок крварење или нека друга генетска стања, и таква деца временом фактички постају непокретна због укочености доњих екстремитета“, објашњава професор Јоковић.

Хируршка интервенција помаже да се деци поврати ход и да се може спроводити физикална терапија. У питању је мултидисциплинарна форма лечења тих пацијената, али кад остале интервенције не дају резултате, онда се ради ова сложена хируршка интервенција, додаје професор.

Ово је круна сарадње између Аџибадема и наше клинике. Ми смо се годинама припремали за ову интервенцију. Колегиница Живковић је годину дана провела код проф. Мемета Озека и она ће бити једна од водећих хирурга у овој патологији“, наглашава професор.

Уз то, била је потребна набавка одређених техничких средстава и инструмената јер ова интервенција подразумева пресецање дела нерва за ногу, а да притом остане функционалан како напетост мишића не би прешла у млитавост.

Ми смо до сада послали више од седамдесеторо деце у Турску и неколико њих је самоиницијативно ишло у Америку, тако да је ово бенефит заиста велики и за нашу децу, и за наше друштво, и за наш систем. Тако да захваљујемо се и Клиничком центру и разумевању министарстава који су нам заиста омогућили да ово приведемо крају“, истиче др Јоковић, директрор Клинике за неурохирургију.

Како би се тим Клинике за неурохирургију, који је мултидисциплинаран, у потпуности едуковао, најпре ће неколико операција бити обављено уз помоћ професора Озека који је дошао са још тројицом својих колега.

Када се заиста потпуно оспособимо да не буде на уштрб, да децу не шаљемо у иностранство, а да их ми овде оперишемо, него ћемо их радити онако како би се радила и у иностранству“, закључује проф. др Милош Јоковић.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару