Читај ми!

Како се прави салата за помоћ дисајним органима пушача

Уз помоћ лековитих биљака могуће је дезинфиковати дисајни тракт, очистити бронхије, смањути упалне процесе и надржај за кашаљ. Посебне врсте су препоручљиве пушачима.

Мајчина душица, тимијан и вранилова трава, захваљујући мирисним есенцијалним уљима, помажу организму да се одбрани од респираторних инфекција. Топли чај од мајчине душице одлична је превентива.

„То је једна породица, то су брат и две сестре“, рекао је Момчило Антонијевић, народни травар, и додао да оне на прави начин дезинфикују дисајне органе као и да се препоручују како деци тако и одраслима.

„Помажу нам да се не разболимо. Чај од мајчине душице је веома користан у периодима када имамо променљиво време, када су нам дисајни путеви посебно осетљиви. Исто важи и за тимијан и вранилову траву. Важно је да напоменем да се ови чајеви не кувају већ се праве само преливањем кашике са шољом провреле воде. За децу треба користити само кафену кашичицу“, објаснио је Антонијевић.

Анис са медом – укусно и лековито

Анис и коморач су веома ефикасан и пријатан лек за кашаљ, бронхитис и астму. Мед са есенцијаним уљем аниса или коморача препоручује се деци јер је укусан и деца га радо пију.

„Једну кафену кашичицу семена аниса или коморача прелијете шољом хладне воде, пустите да проври, ври пола минута, оставите потом да одстоји двадесетак минута, процедите и топли чај пијете после јела“, каже народни травар.

Када се анис и коморач помешају с медом, добијамо средство за чишћење грла и дисајних путева.

Оман је још један народни лек против упале плућа, кашља, бронхитиса и алергијског ринитиса. Изгледа као сунцокрет, има жуте цветове, а можемо да кажемо да „дезинфикује“ органе за дисање.

„Постоји црни и бели оман, ми сада говоримо о белом. Листови омана се суше и пале и терају ефикасно комарце“, испричао је Антонијевић и додао да је лековити део – корен. Ова биљка може да буде одлично потпорно средство приликом лечења упале плућа. Посебно се добро комбинује са милодухом, који се користи за суву инхалацију.

Цветови и листови милодуха користе се за олакшавање тегоба дисајних путева, посебно бронхитиса, а милодух је у нашој земљи распрострањен на подручјима Делиблатске пешчаре, Сићевачке клисуре и Суве планине.

„Има антивирусно деловање, може да се користи као уље, за инхалацију, да га пијете као чај, а помешан са кореном омана помаже људима са оштећеним плућима“, каже гост РТС-а и наглашава да су ове биљке добре и за пушаче, посебно у виду једне салате.

Драгољуб и поточарка као одлична комбинација за чишћење плућа

Биљке драгољуб и поточарка садрже сумпорна једињења и имају „љуткаст укус“. Благотворне су за дисајне органе и добре нарочито за пушаче.

Пуна шака листова опраног драгољуба се исече, а потом му се дода мало поточарке – и листови и цветови. Обе биљке је идеално користити свеже, а не осушене. Мешавину треба посолити и додати мало јабуковог сирћета и маслиновог или бундевиног уља. Кад се измеша, ова здрава укусна салата може се конзумирати.

Смирује надражајни кашаљ, подстиче избацивање слузи из плућа и помаже код астме и бронхитиса.

Дивни жути цветови и корен јагорчевине садрже сапонине, супстанце које природно разређују густ секрет у дисајним органима, па се зато чајеви и сирупи са екстрактом ове биљке користе као једно од најбољих природних средстава за подстицање искашљавања шлајма, код сувог и непродуктивног кашља.

Гост РТС-а каже да су препарати са јагорчевином веома ефикасни против густог секрета у дисајним органима. Чај од цветова јагорчевине такође је ефикасно и укусно решење. Прави се преливањем кључалом водом.

Бели слез је такође добро познати стари природни лек за чишћење дисајних путева.

Пажљиво са бршљаном

Jош једна од важних биљака као потпора здрављу дисајних органа је бршљан, који је, захваљујући сапонину, веома ефикасан биљни лек за респираторне органе. Биљке које садрже слузи (бели слез, ланено семе, боквица) препоручују се онима који пате од сувог кашља.

„Чај од белог слеза се не кува уопште и спрема се искључиво хладним поступком. Кафену кашику прелијете шољом хладне воде и оставите да одстоји око два сата. Идеално би било током ноћи, ујутру то оцедите и добили сте чај богат биљним слузима. Може се додати мед, ако вам има непријатан укус, посебно ако су деца у питању“, рекао је народни травар.

„Бршљан садржи сапонинске материје и разлаже нагомилану слуз. Боље је користити га у облику готових препарата, а не као чај. Никада не користите плодове бршљана јер има велику концентрацију сапонина и може бити отрован“, упозорио је Антонијевић.

Користи се за смиривање надражаја код упорног и сувог кашља и за разређивање густе слузи у органима за дисање.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару