Читај ми!

Милан Поповић - био сам болестан, сада сам добро

Једна од нежељених последица неадекватне исхране, смањене физичке активности и стреса је инсулинска резистенција, стање које често називају и "предворјем дијабетеса". Како је превазишао гојазност и овај метаболички поремећај, за "РТС ординацију" говорио је Милан Поповић, новинар и водитељ РТС-а.

Инсулинска резистенција може да се јави и код особа са нормалним шећером у крви, а чести симптоми овог здравственог стања су гојазност, аритмије, повишен крвни притисак и друга озбиљна стања. Пре неколико година Милан је имао скоро 100 килограма.

"Када сам имао деведесет седам килограма, тада ми нико није прилазио да ми каже да сам болестан, да ми нешто фали, да донесе вагу. Али откако сам се вратио на своју килажу, а то је седамдесет седам килограма, сад ме сви питају да ли је са мном све у реду, у смислу да ли сам болестан", рекао је Поповић.

Милан Поповић: "Од Врања до Суботице је становиште кад сте мршави онда сте болесни, а када сте подгојени онда је то како треба"

Како су почели проблеми са вишком килограма?

- Моје мишљење је да је све кренуло када сам оставио пушење. Био сам фанатични пушач, то је отприлике око две и по пакле дневно. И онда сам одлучио да станем са тим. Тад није било РТС ординације да гледам и научим шта се ради када је човек гладан, јео сам све шта сам дохватио. Пореметио сам метаболизам уз неспавање и стрес око посла, а онда је то довело до хиљаде запаљенских процеса.

"Тад нисам знао да препознам зашто се хватам за воду више него други, нисам знао да препознам да ми лупа срце, да ми се суше уста. Све док симптоми нису постали збуњујући, можда упозоравајући и на крају алармантни", истакао је водитељ.

Збуњујући и упозоравајући симптоми!

- За мене је то била глад на сваких сат до сат и по времена. После тога је почело да се дешава нешто, а ја бих то описао да се организам у једном тренутку понаша као "коњ у галопу.", каже Поповић и додаје да се тада први пут суочио и са повишеним крвним притиском што је за њега било изненађујуће.

"На сваком систематском прегледу, сваки кардиолог ми је рекао да је мој кардиоваскуларни систем моја најјача карика, да немам никакве срчане мане и да имам одличан рад срца", објашњава Милан.

Водитељ истиче да се у неким ситуацијама због хипертензије осећао како му се сужава простор, касније је схватио да се ради о високом крвном притиску. Како каже притисак који је тада имао био је око 155/90 милиметара живиног стуба, што се за његових тадашњих тридесет шет година и здрав кардиоваскуларни систем није уклапало. Поред повишеног притиска, који је обично долазио на крају дана, Милан је осећао малаксалост и промене расположења.

Потреба за пивом као један од првих показатеља повишеног инсулина

Водитељ наводи да је почео да конзумира пиво, пиће које никада није волео. Тада је, уз помоћ супруге, схватио да његов организам тражи шећер, а не алхохол.

"Када пијете алхохол, немојте то да кријете од жене. Ја да сам крио од жене никада не бисмо схватили да имам инсулинску резистенцију", нашалио се водитељ и додао:

"Када се моје стање стабилизовало више нисам имао жељу да пијем пиво".

Пиво има висок гликемијски индекс, подиже инсулин и шећер.

Промена јеловника и животног стила

Водитељ каже да је први корак био обраћање лекару, затим је уследила терапија за инсулинску резистенцију, као и савет да промени исхрану и уведе физичку активност. Како наводи, сама терапија, без промене исхране и животног стила, неће дати резулатате.

Бирајући што здравије намирнице за своје тело из свог дневног јеловника уклонио је газиране и цеђене сокове, али је и смањио унос хлеба.

"Једна од првих навика које сам мењао билa је да хлеб избацим. Једини начин да избацим хлеб био је да "ту рупу" попуним са нечим другим. Онда су салате ступиле на снагу", каже водитељ и додаје да је након одређеног времена почео интезивније да осећа мирисе и укусе.

"Тек када сам избацио хлеб схватио сам колико може да буде укусно неко месо са салатом", објашњава Поповић.

На терену ван Београда је ипак могуће спровести план исхране у дело. Милан каже да му исхрана током путовања није захтевна имајући у виду разноврсност традиционалне српске кухиње.

"Боранија на сељачки начин је одлична, такође и пасуљ у свим облицима. Печења има на претек. Једна од навика које сам стекао и даље поштујем је да не мешам протеине са протеинима. Јаја једем са салатом, уз сир једем друге млечне производе. Месо једем са салатом и не мешам са кајмаком и хлебом. Слатко једем два сата после оброка", напомиње Милан.

Осврнуо се и на то колико је тешко било поштовати нови начин исране, али и колико је помогла терапија лековима.

"Да нисам имао лек и да нисам имао савет да се крећем, нема шансе да бих могао да издржим те нападе глади. Ја сам убеђен да не радим теренски посао (Задња кућа Србија) који је физички напоран, ми бисмо данас причали са мном као са саговорником који има дијабетес типа 2", искрено каже Поповић и додаје да више нема терапију за овај метаболички поремећај, као и да је његов инсулин у границама нормале.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару