среда, 12.02.2025, 21:19 -> 21:22
Извор: РТС, Science Alert
Како да израчунате колико дуго храна путује кроз ваша црева
Брзина кретања хране кроз наша црева је важна јер њен начин проласка кроз дигестивни тракт утиче на здравље, и то на више начина.
![Како да израчунате колико дуго храна путује кроз ваша црева Како да израчунате колико дуго храна путује кроз ваша црева](/upload//media/2025/1/12/17/27/95/3743062/thumbs/8238791/hrana_probava.jpg)
Када сажваћете и прогутате свој оброк, храна почиње своје путовање дуж гастроинтестиналног тракта – то је дугачак и кривудави пут који почиње у устима и завршава се у анусу. Успут, она долази до разних специјализованих органа који на њу утичу, тако што је варе (желудац), апсорбују хранљиве материје (танко црево) и апсорбују воду и соли (дебело црево).
Покретљивост црева делимично контролишу милијарде бактерија које су присутне у нашим цревима. Микробиом црева је изузетно важан јер бактерије помажу развој нашег имунолошког система и разградњу хране.
Дакле, када једемо, не хранимо се само свој организам – хранимо и микро-помоћнике присутне у цревима. Бактерије производе мале молекуле зване метаболити који јачају имуни систем и подржавају кретање наших црева стимулишући цревне нерве тако да скупљају и померају храну даље на њеном путу.
Без ових бактерија и њихових метаболита, наша црева би била мање способна да померају храну кроз гастроинтестинални тракт. То би могло изазвати накупљање унетих намирница, што доводи до затвора и осећаја нелагодности.
Време проласка хране кроз црева варира од једне особе до друге. Недавне процене сугеришу да тај процес може потрајати између 12 и 73 сата. Просек је 23 до 24 сата.
Генетика, исхрана, микробиом...
Ова варијација у транзиту хране кроз црева објашњава неке од разлика у микробиому црева које се виде међу људима – а самим тим и њихово здравље.
Многи фактори такође могу утицати на време проласка хране кроз црева – укључујући генетику, исхрану и микробиом нашег црева.
Ако је време проласка кроз црева дуго (што значи да имате спору покретљивост црева), бактерије у дебелом цреву производе другачије метаболите. То је зато што, баш као и ми, бактерије у нашим цревима треба да буду храњене.
Бактерије „воле“ влакна, али, ако је време проласка хране кроз црева дуго и влакна доста путују до дебелог црева, ови становници микроба морају да пређу на алтернативни извор хране и окрећу протеинима.
Прелазак на протеине може довести до стварања токсичних гасова који доводе до здравствених проблема као што су надимање и упале.
Спор пролаз кроз црева такође може проузроковати да се делимично сварена храна заглави у танком цреву. Tо има додатне здравствене последице – као што је прекомерни раст бактерија у танком цреву, што изазива симптоме као што су бол у стомаку, мучнина и надимање.
Међутим, и брзи пролаз хране кроз црева такође може негативно утицати на здравље. Постоји много разлога због којих се код неког јавља брзо кретање хране кроз црева.
Међу узроцима су анксиозност, инфламаторна болест црева и синдром иритабилних црева а све то може да изазове дијареју.
У случајевима брзог транзита хране, столица је мека са високим садржајем воде. То указује да фекална материја није провела довољно времена у цревима, спречавајући довољну апсорпцију воде и хранљивих материја.
У случају иритабилних црева, то може довести до дехидрације.
Тестирање брзине вашег црева
На срећу, постоји врло једноставан тест који можете урадити код куће да бисте проверили покретљивост црева. Зове се „тест кукурузом“.
Не једите кукуруз седам до 10 дана и онда сте спремни да започнете тест. Забележите датум и време и поједите мало кукуруза – довољан је клип печеног или куваног кукуруза.
Пошто је спољна љуска кукуруза непробављива, проћи ће кроз ваш гастроинтестинални тракт са остатком хране коју сте појели и на крају ће бити видљива у вашој столици.
Оно што ћете урадити је да пазите на следећих неколико столица и забележите датум и време када угледате остатке зрнаца кукуруза.
Овај кућни тест свакако није тест чије резултате треба дефинитивно прихватити, – али даје транзитно време које у просеку даје сличне резултате као и софистицираније методе.
Ако кукуруз кроз Ваш организам прође за 12 сати или мање, ваша црева „раде брзо“. Ако не прође за око 48 сати или више, онда су вам црева спора. У случају да откријете да вам је покретљивост црева на било ком крају спектра, на срећу постоје ствари које можете да урадите да бисте је побољшали.
Ако је кретање хране кроз црева константно брзо, најбоље је да посетите свог лекара да видите шта је основни узрок. Ако је то кретање споро – а изгледа да немате никакве додатне гастроинтестиналне симптоме као што су надимање, бол у стомаку, недостатак апетита или мучнина – једите више воћа и поврћа да бисте повећали влакна којима храните цревне бактерије, пијте више воде и вежбајте.
Уравнотежена исхрана ће вам помоћи да ваша црева буду покретна и здрава.
Чланак је објављен у часопису The Conversation.
Коментари