уторак, 11.02.2025, 20:55 -> 20:56
Извор: РТС, CNN
Сало на стомаку удвостручује ризик од оштећења јетре при конзумирању алкохола
Особе које пате од дијабетеса или имају масноће концентрисане око стомака, више него двоструко су склоније озбиљном оштећењу јетре при уносу алкохола, показали су резултати новог истраживања. Уживање у пићу уколико имате висок крвни притисак такође може више угрозити јетру.
![Сало на стомаку удвостручује ризик од оштећења јетре при конзумирању алкохола Сало на стомаку удвостручује ризик од оштећења јетре при конзумирању алкохола](/upload//media/2025/1/11/13/22/95/3737296/thumbs/8225260/Alkohol_drustvo_zabava.jpg)
Обим струка од 89 сантиметара или више за жене и 101 сантиметар или више за мушкарце, које се често назнака гојазности, један је од неколико кардиометаболичких фактора ризика који такође укључују висок шећер у крви и повишен крвни притисак.
Скоро половина свих Американаца има висок крвни притисак, више од трећине популације има преддијабетес, док се око 40 одсто становништва сматра гојазним, подаци су америчког Центара за контролу и превенцију болести.
Ова здравствена стања доприносе нагомилавању масти у јетри, упозравају стручњаци, што онда може довести до фиброзе или ожиљака на јетри.
„Већина људи није свесна тога, али пре него што се код некога развије дијабетес, на пример, обично прво има масну јетру. То има везе са поремећајем регулације шећера – када имате висок шећер у крви, ваша јетра складишти маст да би се ослободила дела тог шећера, а тај вишак масти нарушава функцију јетре“, рекао је др Ендрју Фриман, директор кардиоваскуларне превенције и здравља у Националном јеврејском здрављу у америчком граду Денверу, у Колораду, који није био укључен у студију.
Конзумирањем алкохола оштећују се ћелије јетре које покушавају да метаболишу алкохол и то може довести до додатног накупљања масти. Упални процеси и ожиљци узроковани вишком масти могу на крају довести до цирозе, што повећава ризик од отказивања јетре и рака јетре.
Овај двоструки удар масних наслага може бити разлог за знатно повећање ожиљака на јетри које је студија открила међу умереним до тешким корисницима алкохола са хроничним стањима, рекао је водећи аутор студије др Брајан Ли, ванредни професор клиничке медицине на Медицинском факултету Кек Универзитета Јужне Калифорније.
„Резултати студије идентификују веома ризичан сегмент популације склон болестима јетре и сугеришу да постојећи здравствени проблеми могу имати велики утицај на то како алкохол утиче на јетру“, истакао је Ли у саопштењу.
Само зато што особа можда нема велики стомак, висок крвни притисак или дијабетес, наводи Ли, не значи да је безбедно за људе да у великој мери конзумирају алкохол.
„Знамо да је алкохол токсичан за јетру и да су сви људи који пију у опасности од озбиљних болести јетре“, нагласио је Ли.
Шта је „тешки“ конзумент алкохола
Студија, која је недавно објављена у стручном часопису Clinical Gastroenterology and Hepatology, анализирала је податке прикупљене Националним истраживањем о здрављу и исхрани. У питању је државна анкета која је обухватила скоро 41.000 људи од којих је више од 2.200 категорисано као „тешки“ корисници алкохола.
У студији, жене које су пиле више од 20 грама или више дневно и мушкарци који су уносили 30 грама или више дневно су дефинисани као тешки конзументи алкохола.
Међутим, та количина алкохола се обично сматра „умереним“ пијењем, наводи амерички Центар за контролу и превенцију болести (CDC). Стандардно пиће у Сједињеним Америчким Државама је дефинисано као количина од 14 грама чистог жестоког пића.
То је еквивалентно количини од око 150 милилитара вина са 12 одсто алкохола, 350 милилитара пива са пет одсто алкохола или једној чашици дестилованог пића. Већина људи не схвата да пића на која су навикли превазилазе те стандарде и по количини и по јачини, наводе стручњаци.
„Када би вам у ресторану дали чашу са 150 милилитара вина, жалили бисте се да вам нису напунили чашу. Људи вероватно пију много више него што мисле”, указује др Фриман.
Алармантан број нових студија открива да је било која количина алкохола опасна по здравље. Све је више доказа и упозорења о вези између конзумирања алкохола и рака.
„За алкохол је утврђено да је узрочник рака који се може спречити. Он је одговоран за око 100.000 случајева рака и 20.000 смрти од рака годишње у САД, што је више од 13.500 смртних случајева који су изазвани саобраћајним несрећама повезаних са алкохолом годишње у САД. Већина Американаца није свесна овог ризика“, рекао је др Вивек Мурти, бивши званичник Службе јавног здравља САД (United States Public Health Service Commissioned Corps).
Коментари