Читај ми!

Знате ли колико заправо типова колагена постоји и који је нејефикаснији

Производња колагена у нашем телу природно почиње да се успорава како старимо. Јављају се боре, опуштена кожа и болови у зглобовима због слабије или смањене масе хрскавице. У борби против наведених проблема, колаген може бити од помоћи, али важно је знати који од типова највише одговара у односу на жељене резултате.

Фактори животног стила - као што су исхрана богата шећером, пушење и велика количина излагања сунцу - осим броја година - доприносе смањењу нивоа колагена у нашем организму.  Утврђено је да болести повезане са недостатком колагена најчешће настају комбинацијом генетских фактора уз слаб унос хране богате колагеном.

Када је реч о изворима колагена које добијамо из хране, главни су намирнице са високим садржајем протеина, укључујући говедину, пилетину, рибу и јаја.

Говеђи колаген потиче из коже, костију и мишића говеда. Углавном је направљен од колагена типа 1 и 3, што је добра комбинација јер су то најзаступљенији типови у људском телу.

То је заправо богата залиха глицина и пролина и стога је корисна за производњу креатина, изградњу мишића и такође помаже телу да производи сопствени колаген.

Пилећи колаген највише има колаген типа 2, који је најбољи за изградњу хрскавице. Ово га чини корисним за здравље зглобова, посебно зато што овај извор такође обезбеђује хондроитин сулфат и глукозамин сулфат - оба имају ефекте против старења.

У суплементима је најчешћи - рибљи колаген

Већина суплемента који садрже колаген обично користе пилећи и користе се да надоместе дубитак колагена типа 2.

Утврђено је да се колаген добијен из рибе лако апсорбује и обезбеђује углавном колаген типа 1, са амино киселинама глицином, пролином и хидроксипролином.

Пошто се тип 1 може наћи у целом телу, конзумирање веће количине рибљег колагена је повезано са добробитима за зглобове, кожу, виталне органе, крвне судове, варење и кости.

Хидроксипролин је важна компонента троструке спирале колагена, а нижи нивои су повезани са пропадањем зглобова, а самим тим и симптомима, односно знацима старења.

Хидроксипролин је потребан за стабилност колагена и ствара се модификацијом нормалних пролинских аминокиселина након што је ланац колагена изграђен.

Важност витамина Ц

Ова реакција такође захтева витамин Ц (како би помогао у додавању кисеоника), због чега недостатак витамина Ц може изазвати абнормалности у нивоу колагена.

Колаген јајета, који се налази у љусци и беланцима јаја, углавном садржи колаген типа 1. Такође има тип 3, 4 и 10, али далеко највише тип 1, баш као и људско тело (отприлике 100 пута више типа 1 од типа 4).

Обезбеђује глукозамин сулфат, хондроитин сулфат, хијалуронску киселину и разне аминокиселине које имају користи за изградњу везивног ткива, зарастање рана, изградњу мишићне масе и смањење бола и укочености.

Врсте колагена

Мало позната чињеница је да у људском телу постоји најмање 16 различитих врста колагена. То укључује типове 1, 2, 3, 5 и 10. Међутим, велика већина - између 80 и 90 процената - се састоји од типова 1, 2 и 3.

Постоје и различите врсте колагена које се налазе у одређеним намирницама или се користе за стварање колагенских производа и суплемената.

Следи преглед различитих типова колагена, извора колагена и њихових примарних предности како бисте могли да одредите који је тип најбољи за решавање вашег проблема.

Тип 1: Овај тип је далеко најзаступљенији и сматра се најјачим типом колагена који се налази у људском телу. Састоји се од еозинофилних влакана која чине делове тела, укључујући тетиве, лигаменте, органе и кожу (дермис).

Колаген типа 1 такође помаже у формирању костију и може се наћи у дигетивном тракту. Веома је важан за зарастање рана, дајући кожи њену растегљивост и еластичност и држи ткиво заједно.

Колаген типа 2 првенствено помаже у изградњи хрскавице, која се налази у везивном ткиву. Здравље наших зглобова се ослања на хрскавицу направљену од колагена типа 2, због чега је корисна за спречавање болова у зглобовима повезаних са годинама или разних симптома артритиса.

Колаген типа 3 је направљен од ретикуларних влакана и главне компоненте екстрацелуларне мреже који чине наше органе и кожу. Помаже кожи да пружи еластичност и чврстину.

Такође формира крвне судове и ткиво унутар срца. Из ових разлога, недостатак колагена типа 3 је повезан са већим ризиком од пуцања крвних судова, па чак и ране смрти, према резултатима одређених студија на животињама.

Колаген типа 4 има важну улогу у формирању ткива које окружује органе, мишиће и масти, а такође је значајан и код очувања бројних функција нерава и крвних судова. Учествујући у стварању материја које облажу већину наших органа за варење и респираторних површина (танак слој течности налик гелу који обезбеђује својеврсну поставу за ткиво изнад њега) чини важан фактор општег људског здравља.

Тип колагена под бројем пет је потребан за стварање опни ћелија, као и праменова косе и ткива који се налазе у плаценти - органу који се развија у материци током трудноће, обезбеђује кисеоник и хранљиве материје беби која расте.

Колаген типа 10 помаже у формирању нових костију и формирању зглобне хрскавице. Укључен је у процес ендохондралне осификације, што је заправо - начин на који се ствара коштано ткиво код сисара.

Утврђено је да је користан за зарастање прелома костију и регенерацију синовијалних зглобова.

*У следећем тексту мини-серијала о колагену прочитајте зашто је праисторијским људима било од пресудне важности да конзумирају све делове тела животиње коју су имали за оброк, рачунајући све жиле, и комплетну кожу.

 

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару