Читај ми!

Кампања „Ослони се на мене" - више од хиљаду донора за седам месеци

Од почетка године у нашој земљи урађене су 33 трансплантације матичних ћелија хематопоезе од несродних давалаца.

За седам месеци кампање „Ослони се на мене", уписано је око 1.200 потенцијалних давалаца више од годишњег просека.

Да би тај број био већи, потребно је да се отклоне предрасуде, да процедура није болна, већ безбедна за донора, саопштено је на конференцији за медије. Наша кућа добила је захвалницу због подршке кампањи.

Од почетка ове године у нашој земљи урађене су 33 трансплантације матичних ћелија хематопоезе од несродних давалаца. Светски регистар броји више од 40 милиона потенцијалних давалаца, док је у нашем уписано нешто више од 12.000.

Добривоје је боловао од акутне леукемије. Пре седам година, трансплатиране матичне ћелије значиле су почетак новог живота.

„Могу да кажем да живим сасвим нормално, не сада, већ последњих пет шест година.Можда првих годину дана после трансплатације, неки период опоравка, и враћања у нормалу", каже Добривоје Степановић.

Марко је даривао своје матичне ћелије и спасао живот једној Марини, са којом је данас пријатељ.

„Више ми значи то што је она добила прилику да настави свој живот на начин на који жели да га живи и видим да га испуњава у пуној мери", рекао је Марко Херман.

Због тога што је трансплатација тих ћелија једини пут за излечење многих обољења, а пут да се дође до даваоца тежак - зато је отпочела кампања „Ослони се на мене''. За седам месеци - уписано је око 1200 потенцијалних давалаца више од годишњег просека.

„До формирања регистра, у суштини трансплатацијом су могли да се лече само они болесници који су имали одговарајућег даваоца унутар чланова породице, значи рођеног брата или сестру", истакла је др Зорана Андрић из Института за трансфузију крви.

Ако имате од 18 до 45 година, и не болујете од тешких обољења, већ данас можете постати члан регистра давалаца коштане сржи.

„Попуњавате упитник и дајете малу епрувету крви као за крвну слику и то је све. Убацимо вас у базу и чекате да стекнете привилегију да дате матичну ћелију", објаснила је др Глорија Благојевић из Института за трансфузију крви.

Трансплатације матичних ћелија раде се у неколико здравствених установа у Србији, код деце, само у Институту за мајку и дете.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару