Читај ми!

Реуматизам није само болест старих

Од неког облика хроничног реуматизма у Србији болује око милион и по људи, или свака четврта особа. Болест се најчешће јавља после 30, 40-те године живота. И то није само болест старих, дијагностикована је и код 2.000 деце у нашој земљи.

Уочи Светског дана борбе против реуматоидног артритиса  доктор Горан Радуновић, директор Института за реуматологију истакао је да отприлике три четвртине наше популације током живота има бар по једну епизоду болова дуж кичменог стуба или у периферним зглобовима.

Напомиње да добар део популације и у млађим годинама добија запаљенско реуматско обољења. Ипак Светски Дан борбе против реуматоидног артритиса није посвећен само запаљенским реуматским обољењима него и остеоартритису који обухвата реуматоидни артритис и друге запаљенске реуматске болести које носе велике последице.

„Једина превенција реуматских болести која је примарна је престанак пушења. Непушачи имају два пута мању шансу да оболе од реуматских болести. Превенција је здрав живот, здрава исхрана и избегавање траума у саобраћају и на послу",рекао је доктор.

Истиче да наша популација са временом стари, просек година у Србији је је око 43 године, имаћемо више остеоартритиса и више остеопорозе, јер је популација знатно старија него што је била некада.Реуматоидни артритис постаје нешто ређи него што је био педесетих година порошлог века, а системске болести су можда чешће.

"Од највећег значаја је правилно упућивање болесника на Реуматолошки институт. Није то једноставно постићи у једном оваквом здравственом систему. Ми имамо клинику за ранои артритис где покушавамо да направимо пречицу за болеснике којима је највише потребна рана дијагноза. И одговарајуће лечење на самом почетку болести. Што може смањити тешке исходе.Налазимо се у бољем делу европе имамо развијену реуматолошку заштиту, институте и центре. Очекује се да ће иновативни лекови ускоро бити доступнији", рекао је доктор Горан Радуновић, директор Института за реуматологију у Београду.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи