Читај ми!

Данас се ниједна дијагностичка процедура не може замислити без анестезиолога

О улози анестезиолога у здравственом систему, савременим процедурама, терапији бола и о сепси која односи милионе живота за Дневник је говорио професор др Небојша Лађевић.

Увођење нових процедура у анестезиолошку праксу, као што је био случај приликом недавне операције плућне марамице ВАТС методом на Клиници за грудну хирургију УКЦС, значи да ће пацијенти који имају низ коморбидитета и придружених болести, код којих би било опасно извршити интубацију и плућну вентилацију на тај начин, моћи ће да се оперишу у будном стању, објашњава проф. др Небојша Лађевић.

„Анестезиолози у грудној хирургији, где су интервенције иначе врло компликоване и захтевне и за извођење хируршке интервенције, али и за анестезије. Врло често врше, такозвану једноплућну вентилацију, односно нама се поље вентилације и хрирушко поље преклапа“, напомиње професор Лађевић.

Сваке године сепса погађа милионе људи широм света

Светски дан сепсе обележава се 13. септембра, а Удружење анестезиолога и интензивиста Србије ће овај дан пропратити пригодним предавањима у Коларчевој задужбини.

Сепса је глобални светски проблем јер се скоро 50 милиона случајева годишње забележи у свету. У Србији, скоро сваки пети пацијент премине због сепсе.

„Зато је изузетно значајно спровести протоколе који су се појавили како би се сепса и превенирала и правилно лечила“, истиче гост Дневника.

Суштина нових протокола је у брзом препознавању пацијената код којих постоји ризик да дође до сепсе.

Улога анестезиолога у здравственом систему

Пандемија коронавируса показала је да без анестезиолога није могла да се одржи ниједна јединица интензивне неге и сви тешки пацијенти су лечени уз помоћ и знање анестезиолога и интензивиста.

„Анестезиологија је одавно изашла из операционе сале. Нисмо само лекари који успавају и пробуде пацијента, ми смо лекари који се баве периоперативном медицином – припремом болесника за оперативни захват, спровођењем анестезије, постоперативним опоравком, механичком вентилацијом, терапијом бола. Значи, једним широком спектром знања располажемо“, истиче професор.

Сматра да је у будућности важно дати акценат на броју и усавршавању анестезиолога, што се управо и чини. Недавно је 60 младих лекара примљено на специјалистичке студије анестезиологије, каже професор др Небојша Лаћевић.

 

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи