Читај ми!

Први пут у Србији примењена хируршка метода операције плућне марамице без интубације

У Србији је први пут урађена операција ВАТС методом без интубације пацијенту коме је пукла плућна марамица. Операција је изведена на Клиници за грудну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије.

Пацијент, деветнаестогодишњи младић, коме је изненада пукла плућна марамица, оперисан је у среду на Клиници за грудну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије, применом савремене ВАТС методе без интубације, а из болнице је отпуштен већ у петак.

Заменик директора Клинике за грудну хирургију УКЦС, доц. др Милан Савић, наводи да се таква стања данас решавају торакалном дренажом, а уколико дође до појаве продуженог цурења ваздуха, неопходно је приступити хируршкој интервенцији.

„Данас се свуда на свету, па и код нас користи минимално инвазивна хирургија, ВАТС хирургија. То је минимални рез, рез до три центиметра. Користи се један инструмент – торахоскоп са изором светлости и камером високе резолуције и помоћу дугачких инструмената и ендостаплера, обављена је хируршка ресекција тог оболелог сегмента плућа и пацијент се брзо опоравио“, објашњава доктор Савић.

Захваљујући разумевању и подршци менаџмента Клиничког центра Србије и Службе за анестезију која је увела нове процедуре, ова операција је урађена у једној врсти регионалне анестезије и седације.

Стандард у грудној хирургији је општа анестезија која подразумева пласирање тубуса. Код младог пацијента је први пут урађена једна потпуно другачија анестезија, која је подразумевала комбинацију регионалне анестезије и седације, објашњава анестезиолог, др Марина Стојановић.

„Најчешће пацијенти од анестезиолога захтевају да их не боли и да спавају. Ми смо то остварили тако што смо бол одстранили тако што смо уболи тај један паравертебрални блок. Само једним убодом и апликацијом локалног анестетика смо фактички обезболили практично читаву страну грудног коша на коме је рађена интервенција. Након тога смо пацијента седирали, успавали. Он је спонтано дисао и на таквом спонтаном дисању је изведена хируршка интервенција, по први пут у нашој установи“, истиче др Стојановић.

Примена овог облика анестезије обављена је у сарадњи и уз подршку доц. др Дејана Марковића, начелника анестезије на кардиохирургији, као и доц. др Јелене Ковач, радиолога, пошто се овај блок ради под контролом ултразвука, која је као супервизор помогла да буду апсолутно сигурни да је место где је апликован локални анестетик право, додаје др Марина Стојановић.  

Идеја је да се ова врста интервенције имплементира и на друге врсте обољења плућа, напомиње доц. др Милан Савић.

„Ова метода има апсолутну предност у односу на отворену хирургију у смислу бржег опоравка, бржег изласка из болнице, мањих болова, краћег трајања операције, анестезија је комфорнија, има мањи број компликација везаних са интубацијом и тако даље“, истиче др Илић.

Клиника за плућне болести пресељена је у нову зграду. Операционе сале су добиле најсавременију опрему, удвостучен је број оперативних процедура у општој анестезији, удвостручен је чак и број анатомских ресекција ВАТС лобектомија. 

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи