Читај ми!

Који су први знаци да нам је имунитет ослабљен и помаже ли сунце да га повратимо

За борбу против коронавируса важан је имунитет, и то не само онај стечен вакцинацијом или после прележаног ковида. Особе са јачим имунитетом се брже опорављају од болести и мање су подложне другим инфекцијама.

Kоји су први сигнали да са имунитетом нешто није у реду и може ли и сунце да нам помогне да га ојачамо за Дневник објашњава доктор Жикица Јовичић.

– Најчешћи знаци да нам је имунитет поремећен, да је слабији него што би требало да буде су учестале инфекције било које локализације, најчешће респираторне и мокраћног система и те инфекције осим што су чешће, дуже и трају, и потребно је више антибиотика да би се купирали.

На које начине можемо да штитимо наш имунитет, шта још треба да  урадимо, поред  уобичајених савета да узимамо више витамина, да пијемо лимунаду и слично?

– Уравнотежена исхрана која има довољно протеина да би могла да се граде антитела, довољно витамина и олиго елемената, сада суплементација витамина у данашње време, када је исхрана толико разноврсна и преко целе године доступни сви облици воћа и поврћа, мало упитна, али наравно примећено да повећана доза неких витамина, као што је Де-витамин, могу повољно да делују на наш имунски систем, поред тога, друге мере – значи довољно сна, избегавање контаката који су сумњиви, физичка активност.

Kако провођење времена на сунцу утиче на наш организам, с једне стране током лета богатији смо за Де-витамин, кажу да је то хормон, а не витамин, значи веома је значајано, а с друге стране да ли то предстваља опасност када провдимо доста времена на сунцу да исцрпимо наш организам, како правилно да користимо сунце за наш имунитет?

– Умерено излагање сунцу, наравно не када је највећи УВ индекс, то потпомаже стварању Де-витамина, и не само Де-витамина, али претерано излагање сунцу, поготово старије популације, излазак када је екстремно топло и када је екстремно УВ зрачење, у сваком случају ни на који начин није повољно за наш имунски систем и здравље уопште.

Да нам је имунитет озбиљније нарушен, показују нам и херпеси, посебно када излазе један за другим, колико је то опасно и шта треба да предузмемо?

– Херпес инфекције учестале могу да буду први знак да треба да се обрати лекару да се провери имунски систем, поготово на секундарни имунодефицијенцију, односно инфекцију хивом, али исто тако треба знати да одређени људи су склонији херпесу и да просто иако човек може да се брани против бројних изазоивача савим добро, рецимо против неког вируса као што је херпес се слабије брани, значи ако је одбрана само проитив једног вируса слабија не значи да човек има имунодефицијенцију.

Kолико херпес има везе са короном и постковидом?

– Наравно код одређеног броја људи ће се појављивати чешће херпес, и наравно код одређеног броја људи ће бити пролонгирана ковид инфекција, слабиће ће моћи да се бране, и наравно код одређеног броја људи ће бити нешто слабији имунски систем, али то није универзално правило.

Шта показују истраживања – колико коронавирус утиче на наш имунитет и како се то испољава?

– За сада није уочено на клиничком нивоу да је то неки значајни ефекат, да се људи много чешће разбољевају после короне, то наравно не треба мешати са постковид синдромом, јер јако велики број пацијента – негде 75 посто пацијената, се жали на умор, малаксалост, и недостатак енергије и 6 месеци после прележаног коронавируса. Наравно коронавирус, поготово тежа клиничка слика, исцрпи организам, може да остави доста озбиљне последице на бројним органима, срцу, плућима, ако су ти органи оштећени, они у сваком случају смањују капацитет организма да се брани адекватно против инфекције, значи иако није сам имунски систем нарушен, могућност да се испољи нека тежа болест после короне је у неку руку и повећана.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи