Читај ми!

Како да бебе лакше поднесу вреле летње дане

Бебе не могу да се пожале да им је вруће, зато је важно да се расхлађују када температура напољу пређе 30 степени. Колико велике врућине могу бити опасне за најмлађе?

Како да бебе лакше поднесу вреле летње дане Како да бебе лакше поднесу вреле летње дане

Јелена Васојевић из саветовалишта "Хало беба" каже да их у овим топлим данима најчешће зову родитељи са летовања чије бебе имају дигестивне проблеме, проливе и повраћања, а јављају се и температуре, као и да се дешава да деца имају сунчаницу. Истиче да ако родитељи примете да је беба дехидрирала треба одмах да се јаве лекару. Даје и корисне савете како најмлађи да поднесу вреле дане.

Да ли бебама треба давати више воде

Сви треба да уносимо више течности када су велике врућине.

Занимљиво је да мајчино млеко током летњих месеци има другачији састав него током зиме. Као што се ми током лета хранимо лакше, тако и мајчино млеко током лета буде богатије водом.

Теоретски није потребно нон-стоп детету давати воду, али ако родитељ процени да је у стану где беба борави топлије, треба понудити воду и бебама које доје. Бебама које су на млечним формулама обавезно је давати воду.

Нудите често деци воду, чак и већој деци када сами почну да је пију, јер се неће сетити сами.

Да ли мењати исхрану

До годину дана мајчино млеко је нешто што је приоритет за бебу, јер је оно увек доступно, идеалне је температуре и састава.

Родитељи који бебе хране млечном формулом треба да воде рачуна о припреми током летњих месеци, јер она не сме да стоји, посебно не на температури већој од 25 степени. Максимум стајања млечне формуле је 20 до 30 минута, не дуже од тога. Дакле, не може се на путовања носити припремљења млечна формула.

Када је реч о кашицама, свакако је савет спремати их самостално од свежег воћа и поврћа, али је на путовањима лакше и практичније носити куповне кашице.

Такође, треба често мењати воду у флашицама, а препорука је и да оне буду стаклене, а не пластичне.

Код деце старије од годину дана исхрана треба да се прилагоди, у врелим данима потребна је лакша исхрана која се лакше вари. Супице су добар избор, само да нису претопле, као и доста воћа и поврћа.

Сме ли се укључивати клима ако је беба у стану

Клима уређаја се не треба плашити. Климу треба укључивати чак и када је у стану новорођенче, али температура не треба да буде ниже постављена од 24 степена.

Не треба клима директно да дува у бебу. Идеално би било да се једна просторија расхлади, а да та хладноћа циркулише кроз просторију у којој беба највише борави.

Они који немају клима уређаје могу да се послуже вентилаторима, али ни он не треба директно да дува у дете.

Треба замрачити просторију, да беба не буде на директном удару сунца.

Треба ли бебе изводити напоље

Немојте децу изводити напоље од 11 до 17 часова, поготову бебе млађе од годину дана.

Пре изласка напоље, родитељи треба да искључе климу и отворе прозор да се дете прилагоди спољашњој температури.

Када родитељи возе бебе у колицима, посебно бебе млађе од три месеца, не треба ставити пелену преко колица, јер се прекида доток ваздуха, а бебе се брже угреју.

Кишобрани и сунцобрани на колицима су препоручљиви, али не треба шетати децу да сунце бије директно у њих.

Бебама су стално хладне руке и ноге и то није мерило да им је топло или хладно, треба пипнути образе и чело да се види да ли им је превруће.

Када је беба спремна за летовање

Првих пар месеци бебе се прилагођавају условима живота ван стомака и баш због тога прва три месеца није препоручљиво водити бебу на путовање.

Од три месеца до годину дана бебе могу на пут, али је за њих пријатнији одмор на планини или реци, где је мирније у летњем периоду.

Бебама не пријају врућине у најтоплијем делу дана, па би родитељи већи део дана на мору проводили у затвореном простору.

Деца старија од годину дана могу да иду на летовање.

Који су проблеми са кожом беба у летњем периоду

Дечија кожа је тања, кожа главе је тања и они се брже прегреју него одрасли, посебно бебе млађе од годину дана.

Бебина кожа је осетљивија и често се у летњим месецима јављају осипи, посебно у пеленској регији. Поред тога, јављају се осипи на врату и испод пазуха.

Честе се и реакције на хлор због купања у базену. Није препорука да се бебе купају у хлорисаној и стајаћој води.

Добра алтернатива за расхлађивање је неки мањи базен или лавор у дворишту или на тераси.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи