Читај ми!

Рак дебелог црева - ослушкујте своје тело, рано откривање болести од кључног значаја за излечење

У Србији од рака дебелог црева сваке године оболи више од четири хиљаде људи. Највише њих је у шестој и седмој деценији, мада је све више оних који су млађи од 40 година.

Рак дебелог црева је чешћи код мушкараца, каже статистика. Директор Клинике за медикалну онкологију на Институту за онкологију и радиологију Србије, др Даворин Радосављевић, каже да „је то историјски тако и да постоје тумори који су чешћи код мушкараца".

„Са навикама животним, које изгледа имају везе са оболевањем, та разлика се смањује, тако да данас има нешто више мушкараца него жена, али свакако је у порасту и код жена", рекао је др Радосављевић, гостујући у Јутарњем програму.

Додаје да се не може „упрети" прстом у узрок рака још увек, али да за све малигне болести постоје фактори који се могу довести у везу.

„То је врста посредних доказа. Не можемо рећи да црвено месо изазива рак дебелог црева или да је седење уместо шетање опасно за рак дебелог црева, али је показано да неке такве навике, пушење, алкохол, масна исхрана, зачињена храна, обрађивана меса, димљена... све то, по нечему се показало у студијама да такви пацијенти више оболевају", објаснио је и нагласио да има и десетак посто наследних тумора.

Тумор дебелог црева је трећи по учесталости и у свету и код нас.

Када је реч о симптомима, карцином дебелог црева се може рано открити и постоје програми раног откривања, иако је сваки тумор у почетку асимптоматски.

„Препоручује се старијима од 50 година да се јаве на скрининг програм, што не значи аутоматски колоноскопију", рекао је др Радосављевић. Објашњава да се најпре углавном ради тест на скривено крварење у столици које може представљати разлог да се пацијент упути на колоноскопију. Крв у столици такође, објашњава, не значи нужно да је реч о канцеру.

Говорећи о симптомима, др Радосављевић каже да су међу њима малаксалост, поремећене навике у пражњењу црева, слабљење, болови при дефекацији...

Др Радосављевић наводи да је појава ове болести могућа и код млађе популације посебно ако постоји генетичка предиспозиција.Такви људи треба да се на контролни преглед јаве и пре педесете године.

Савети који се могу понудити у сврху превенције односе се првенствено на „умереност у свему", најпре у начину исхране.

Када је реч о лечењу, у нашој земљи се 50 одсто пацијената излечи оперативним путем.

„На жалост, 25 одсто пацијената се јави у метастатској болести, и 25 одсто се јави у локално одмаклој болести. Може се рећи да је главна пажња онколога усмерена тој половини која не може проћи само са операцијом, ту је ствар у хемотерапији, зрачењу...", објаснио је доктор.

Нагласио је да су пацијентима у Србији доступне савремене методе онколошког лечења, поготово са најновијом допуњеном листом лекова од Републичког фонда.

„Ми данас имамо за све пацијенте са метастазама, а њих је сваке године бар хиљаду нових, хемиотерапије и додатну биолошку терапију што је светски стандард, најефикасније лечење у првој линији лечења, а то је најбитније да прва линија лечења буде најбоља и најефикаснија, и то сада имамо", рекао је др Радосављевић и нагласио да је потребно да људи посвете време свом здрављу, да не занемарују симптоме, и да о томе разговарају са изабраним лекаром.

 

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи