Сицилија изабрана за Европски регион гастрономије 2025.
Престижну титулу Европског региона гастрономије за 2025, Сицилији је доделио Међународни институт за гастрономију, културу, уметност и туризам, који промовише кухиње разних делова Европе.
Сицилија је предала кандидатуру за ову престижну награду за време Сајма вина и жестоких пића Винитали, који се одржава у Верони, иначе веома важног за прехрамбени сектор Италије.
Кандидатуру је подржало и Одељење агрикултуре Сицилије као и многобројни конзорцијуми и угоститељски објекти како би усмерили пажњу светске јавности на огроман гастрономски потенцијал италијанског острва.
Сицилија је одабрана како због богате кулинарске традиције тако и због способности да уједини културу и уметност са регионом.
Председница Међународног института за гастрономију, културу, иметност и туризам (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – Igcat) Дијане Дод обратила се тим поводом италијанским медијима:
„Жири је одлучио да су квалитет и разноврсност производа као и богато искуство у гастрономији учинили Сицилију идеалном за награду. Након кандидатуре, посетили смо острво и онда одлучили да је Сицилија заслужила ову награду.”
Ове године Сицилија ће представити специјалитете кроз скупове, фестивале и тематске вечери на тему хране и вина.
Сицилијански град Агриђенто изабран је и за престоницу културе 2025.
Коментари