Читај ми!

Грчеви у ногама су углавном безопасни, али постоје и они које не треба игнорисати

Грчеви у ногама који се углавном јављају током ноћи су чест проблем, поготово старијих особа. Дешавају се углавном изненада и могу да поремете свакодневно нормално функционисање. Шта нам тело поручује и зашто долази до невољног грчења мишића за РТС говори др Драган Хрнчић, професор Медицинског факултета у Београду.

Грчеви су изненадне, нагле и невољне контракције унутар једног мишића. Невољне јер се већина скелетних мишића контрахује онда када ми то желимо како би изазвали покрет, а грчеви су несврсисходне контракције, које се најчешће јављају у току ноћи, објашњава гост Јутарњег програма професор др Драган Хрнчић, специјалиста интерне медицине.

„Разлози због којих долази до ових грчева су различити и о њима се још увек у научној литератури спекулише, иако су толико чести да заправо чак 60 одсто људи старијих од 50 година има бар један грч у нози у току два месеца. Број грчева и обухват популације расте са старошћу“, напомиње професор Хрнчић.

Да би се мишићи контраховали они су инервисани, дакле, морамо да их побудимо нервима и управо на тој неурофизиолошкој основи долази до промена које изазивају грчеве, најчешће узроковано променама електролитног статуса у организму који може бити узрокован недостатком одређених електролита, као што су калијум, магнезијум, калцијум и њиховим дисбалансом.

Такође, често се као узрок појаве грчева наводи и дехидратација, односно неадекватна обућа, неадекватан начин вежбања, на пример, када прескачемо истезање током вежбања или, што је јако често, после дуготрајног периода седења, набраја професор.

Грчевима у ногама су веома подложне труднице због специфичности саме хемодинамике коју узрокује плод и додатног притиска, ослабљене циркулације која може да се јави у том периоду.

Две врсте грчева

Може се говорити о идиопатским или примарним грчевима, који су најчешћи, а названи су идиопатски јер се не зна прави узрок њиховог јављања.

Постоје и секундарни грчеви који су последица неких обољења и јављају се у склопу одговарајућих болести. Секундарни грчеви имају учесталије јављање и дуготрајнији су.

„Грчеви трају од пар секунди до неколико минута, међутим, уколико трају дуже и чешће се јављају треба посумњати на секундарне грчеве када је потребно потражити одговарајући узрок таквих грчева и отклонити неку од болести, најчешће периферно-васкуларну болест или нека друга стања, попут амиотрофично латералне склерозе, у којима се понекад могу јавити“, напомиње саговорник Бојане Марковић.

Зашто се грчеви јављају углавном ноћу

Медицина још није пронашла одговор зашто се грчеви најчешће јављају током ноћи, али те грчеве не треба мешати са оним што се у стручној литератури назива клаудикацио интермитес који се јављају током напора и хода и који су повезани са кардиоваскуларним обољењима.

Ради се о грчевима који се јављају у ногама најчешће у току ноћи и у задњој ложи потколенице. Осим тог пролазног јаког бола, они не изазивају никакве последице. Безопасни су.

Међутим, уколико се често јављају и стварају тегобе током ноћи, нарушавају квалитет сна, а на тај начин и квалитет живота, нарочито код трудница, где могу бити јако учестали.

„Један од узрока може бити управо то што током спавања наши мишићи пролазе кроз фазу атоније током рем фазе сна. Зато сама чињеница да смо можда претходног дана радили исцрпљујуће вежбе, а да се нисмо правилно истегли, да смо дуг период дана провели седећи у истом положају и извршили компресију на одговарајуће нерве и онда они током ноћи могу да изазову грчеве, или пак, смо радили напорне вежбе, а нисмо уносили довољну количину течности“, наводи др Драган Хрнчић.

Шта да радите када вас ухвати грч

Трајање грчева је врло варијабилно и они ће сами попустити на исти начин као и што су се појавили, али у том тренутку може нам помоћи масажа дела мишића који је контрахован. Од помоћи је и да се тај део тела загреје и олакша бол.

„Оно што остаје дуготрајно после тог грчења јесте бол у мишићу због гомилања млечне киселине коју је најбоље 'разбити‘ једном добром масажом“, препоручује доктор.

Да ли су суплементи од помоћи

Многи тврде да потребних минерала нема ни у земљи на којој гајимо поврће и воће, односно да је земља испошћена. Зато многи прибегавају коришћењу суплемената како би отклонили и спречили појаву грчева.

Професор Хрнчић ипак саветује да не користимо суплементе пре него што урадимо одговарајући преглед и лабораторијске анализе, али уколико неко има учесталије грчеве требало би да једе више банана, доста парадајза или соса од парадајза и уопште намирнице које садрже већу концентрацију електролита и минерала.

Уколико грчеви буду учестали или јаког интензитета и трајања, онда би било потребно потражити помоћ лекара који ће одговарајућим физикалним прегледом открити да ли се ради о неком озбиљнијем узроку, додаје професор.

Од лекара ћемо добити и савет о режиму рехидратације, правилног вежбања, правилног квалитета спавања и правилне исхране, а уколико је потребно и одговарајуће суплементације, наглашава проф. др Драган Хрнчић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи