Читај ми!

Како уз помоћ лековитог биља да помогнете својој кожи

Чајеви, купке и мелеми од лековитих биљака могу бити од вишеструке помоћи када се јаве кожни проблеми. Како на најбољи начин употребљавати биљке да би наша кожа постала и остала здрава откривамо у нашој сталној рубрици „Тајна биља“.

Момчило Антонијевић, новинар и народни травар каже да за заштиту коже треба, пре свега, користити биљке са есенцијалним уљима која делују снажно антисептично.

„Морамо бити опрезни са наношењем есенцијалних уља и никад их не треба наносити на кожу неразблажена. Постоје два изузетка - лаванда и чајно дрво које обе делују благо, а имају снажна антисептична дејства“, наводи Антонијевић.

Чајно дрво је пореклом из Аустралије, али се производи од њега могу пронаћи код нас.

Од домаћих биљака јако добар избор за ову намену је клека, која је одлична за оне који имају проблем са акнама и нечистом кожом.

Уколико је проблем са кожом повезан са хормонима, Антонијевић препоручује жалфију или матичњак, који су веома ефикасни.

Шта против упала коже

Камилица, невен и хајдучка трава су такође биљке које помажу код упалних процеса.

„Оне делују снажно противупално. Камилица и хајдучка трава садрже азулен, супстанцу која њиховим есенцијалним уљима даје плаву боју. Добро је познато да камилица делује снажно противупално код иритација коже, а може и да се користи код облога за очи“, објашњава народни травар.

Према његовим речима, јак чај од камилице или хајдучке траве (3 супене кашике на пола литра воде) може да се употребљава као веома ефикасан тоник. Приликом спремања чаја, он не треба да кува, већ биљке треба потопити у прокључалу воду, покрити и оставити да одстоји пола сата.

Након што се процеди, том течношћу треба се умити и не испирати водом, већ оставити да се кожа осуши.

Како направити уљани мацерат

Есенцијална уља не могу да се направе у домаћој радиности, али могу уљани мацерати - који се праве тако што се биљка потопи у носеће уље, попут маслиновог уља, хладно цеђеног сунцокретовог уља...

„Тегла се напуни биљком које се прелију носећим уљем. Уље треба да буде два прста преко биљне сировине. То се добро затвори, остави на тамном месту да стоји 40 дана до два месеца. Након тога може да се процеди и користи као квалитетан биљни препарат против кожних обољења, али и посекотина, рана и опекотина“, истиче Антонијевић.

Врло је популаран мацерат смиља – биљке која делује благотворно на кожу. Њен мацерат може да се користи као мелем.

Кантарион и храстова кора садрже велику количину танина и могу се користити за припремање купки против бактеријских и гљивичних инфекција, као и екцема.

„Купке се припремају на следећи начин – потребно је пола килограма овса, седам или осам супених кашика кантариона или храстове коре и то се све прелије са 6 литара кључале воде. Промешате, поклопите и оставите да стоји два сата. То онда можете додати води за купање“, објашњава Антонијевић.

За регенерацију коже, како каже, треба поменути невен, гавез и боквица, од којих друге две садрже лантоин који директно стимулише стварање нових ћелија коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи