Читај ми!

Утицај пандемије на снове, 70 одсто ковид пацијената има проблем са спавањем

Колико год се говори о физичким последицама ковида, не може се заобићи утицај пандемије на ментално здравље људи. Повећан ниво стреса и анксиозности, између осталог, нарушава квалитет спавања и снова.

Пандемија је утицала не само на здравље, већ на живот људи у сваком смислу. Свакако је било великог утицаја на ментално здравље, па тако и на спавање и сањање, каже директорка Клинике „Др Лаза Лазаревић“ доц. др Ивана Сташевић Карличић.

Са тиме се слаже и доц. др Драган Хрнчић, физиолог са Медицинског факултета у Београду, који додаје да је читава ситуација са ковидом донела и тоталну промену навика, што је утицало на наше спавање и појаву „коронаинсомније".

„Пандемија је утицала на повишене нивое стреса и анксиозности, због којих се код великог броја људи појавила депресија, а то је утицало на нарушавање квалитета спавања“, наводи Хрнчић.

Према његовим речима, одлазак на спавање је померен на касније часове, а буђење померено унапред ка каснијим јутарњим часовима, због чега је нарушен квалитет сна.

Нарушен квалитет сна природно утиче и на снове.

„Обично сањамо или на снове утиче оно што преко дана доживимо. Осећај страха, неизвесности и тога да нећемо моћи да се носимо са целом ситуацијом је био доминантан на почетку пандемије. Углавном су снови одсликавали такво стање“, истиче Сташевић Карличић.

Снови увек, како каже, објашњавају контекст самог сневача, његове асоцијације, дневне прилике и дешавања – све оно са чиме се он унутар себе сусреће и што му ствара проблем.

„Сањамо себе, своје дилеме и своје проблеме“, додаје директорка клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Ипак, стање се делимично поправило ове године – дошло је до адаптације на читаву ситуацију.

„Бројне студије су до прошлог октобра и новембра упућивале на огроман пораст анксиозних и депресивних људи, али се тај број сада усталио и верујем да ће у наредних пар година доћи до стабилизације“, објашњава Ивана Сташевић Карличић.

На питање ко је био највише погођен, Хрнчић каже су то били људи средње доби, од 30 до 50 година.

„Постоји и суптилна разлика у дистрибуцији ових случајева међу половима. Жене су биле осетљивије и квалитет спавања током пандемије је био значајно нарушен код женске популације“, каже Хрнчић.

Највеће проблеме са спавањем имају људи који су прележали ковид – чак 70 одсто њих је пријавило проблеме са спавањем.

На другом месту су здравствени радници, који трпе ужасан притисак и стрес.

Одмах иза ове две категорије су радници у другим јавним секторима, који су такође морали да раде у условима када је све затварано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи