Читај ми!

Да ли пре него што изађете из куће одете до тоалета за сваки случај

Многи имају навику да пре него што изађу из куће „за сваки случај“ оду до тоалета да испразне бешику. Да ли је то добро за бешику или је тако тренирамо да се празни пре него што је потребно?

Стручњаци се генерално слажу да током 24 сата људи просечно мокре шест до осам пута. Одлазак у тоалет за сваки случај вероватно неће одједном оштетити бешику, међутим, у мери колико је то могуће, уролози саветују да они који немају никаквих проблема са мокрењем, једноставно то чине када морају, уместо да трпе или то раде на силу зато што су у прилици.

Одлагање такође дугорочно може бити штетно

На исти начин на који неки стручњаци упозоравају да не морамо да одлазимо у купатило за сваки случај, није добро ни да на силу продужавамо време између два пражњења бешике.

„Зид бешике се састоји од три слоја: слузнице, мишићног и спољашњег везивног слоја“, објашњава др Марселино Ривера, професор урологије Медицинског факултета Универзитета у Индијани. „Баш као и остали мишићи у нашем телу, ако се ти слојеви мишића превише растегну, могу да се оштете. А када оштетимо мишиће бешике, изостаје њихова контракција“.

Професор Ривера додаје да је могуће „тренирати“ бешику да складишти више урина током времена, „али дугорочно ћете добити ослабљену бешику јер је пренапрегнута“.

Ово посебно може бити проблем код деце која уче да не носе пелене и одлажу мокрење јер још немају представу о времену и одбијају да прихвате ношу.

Кад изгубимо моћ контроле

Уринарна инконтиненција или губитак контроле мокраћне бешике уобичајен је проблем који погађа између 10 и 36 одсто одраслих – посебно старијих од 60 година, пре свега жена.

Постоје различити облици инконтиненције, попут стресне (када урин цури као одговор на притисак на бешику, на пример када кашљете, кијате или подигнете нешто тешко) или ургентне инконтиненције (када се осети изненадна потреба за мокрењем, после чега следи невољно отицање мокраће).

Ако се борите са тим облицима инконтиненције или ако имате честе инфекције уринарног тракта, или осећате да не можете потпуно да је испразните, важно је да се обратите свом лекару примарне здравствене заштите или урологу. Они могу помоћи у откривању узрока и прилагодити одговарајући третман за постојеће проблеме.

Део решења могу бити, између осталог, промене у понашању, попут одласка у тоалет у одређено време и циљаног тренинга бешике. Одлазак у тоалет за сваки случај може бити важан део нечије рутине, али најбоље је послушати савет стручњака уколико имамо неки проблем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи