Читај ми!

Ериксен се „вратио кући“, али се не зна да ли ће се појавити и на терену

Кристијан Ериксен је у потпуној тајности пре два дана стигао у Милано не би ли упознао тренера Симонеа Инзагија и поново загрлио своје другове из Интера. Болест Кристијана Ериксена поново је скренула пажњу на бројне изненадне смрти спортиста, а докторка Александра Рампацо за РТС открива да су научници из лабораторије у Падови на трагу лека који би спречио драматични исход.

Целом свету је застао дах када се Кристијан Ериксен срушио на терену 12. јуна за време утакмице између Данске и Финске, његови пријатељи су се молили за њега и слали му подршку преко друштвених мрежа радујући се његовом изласку из болнице. Сада су у Милану могли и да га загрле јер, како су то написали навијачи Интера – „Ериксен се вратио кући“.

Та „кућа“ у овом случају је "Suning Training Centre" у Апијано Ђентилеу, у провинцији Кома, где се Ериксен срео са друговима из клуба први пут након Европског првенства. С обзиром на то да се шушка о могућем одласку Лукакуа у Челси, навијачи Интера коментаришу да је Кристијанов повратак једина добра вест за њих ових дана и да су заправо то једине ствари које заиста имају важност док је све друго мање битно.

Ериксен ће ускоро поново обавити лекарске прегледе у Данској и тада ће се сигурно знати нешто више о његовој каријери.

Још се не зна шта је узрок срчаног застоја

„Добро сам прошао... за четири пет месеци ћу се вратити да играм“, пренео је Коријере дела спорт наводну Ериксенову изјаву, иако је потребно сачекати нове прегледе о којима ће Интер бити обавештен корак по корак.

Професор Волпи који је одговоран за читав медицински тим Интера пратиће Ериксенов опоравак, а Коријере наводи и да мора да се установи да ли је застој срца изазвао неки вирус или упала која ће за два, три месеца нестати тако да му дефибрилатор више неће бити потребан.

Но уколико је узрок нешто што је немогуће елиминисати, наставља Коријере, Ериксен више неће моћи да игра у Серији А. Са друге стране, његов агент Мартин Шотс (Martin Schoots), коментарисао је за данску ТВ2 Спорт, Ериксонову наводну изјаву о томе да ће се вратити да игра за неколико месеци, рекавши „Ја га лично никада нисам чуо да тако нешто изговара“.

Сви из Интер се радују да га виде у доброј кондицији, „Но он само жели да буде ту за своју породицу и пријатеље, као добар отац, супруг, брат и пријатељ. Нема пресије, нема планова, нема ничега од свега тога“, додао је Шотс.

Шта су узроци изненадне смрти спортиста

У лабораторији у Падови, у Италији, већ годинама се ради истраживање везано за изненадне смрти младих спортиста. Докторка, биолог и генетичар, Александра Рампацо открила је за РТС да је тим истраживача из те лабораторије открио лек који може да спречи драматичне исходе.

„Нажалост оно што се десило Ериксену се дешава и поред строгих лекарских контрола и узрок је четвртине срчаних удара. Симптоми су тешко приметни, а у неким случајевима их уопште и нема. Ради се о генетској болести која се зове аритмијска кардиомиопатија. Код особа са генетским дефектом ћелије срца умиру и постепено бивају замењене фиброзним и масним ткивом, тј. формира се једна врста ожиљка која доводи до прекида електричног импулса“, објашњава докторка Рампацо.

Додаје да је последњих годину дана у сарадњи са професором Фабиом Росијем из Ванкувера успела да открије које ћелије доводе до стварања тог ткива, а то откриће је било важан корак да би се разумео узрок ове болести.

„То нас је довело до тога да тестирамо у лабораторији један лек који је блокирао у ћелијама њихову пролиферацију тако да заправо успевамо да блокирамо ове ћелије 'ин витро'“, наглашава докторка.

Дијагноза се тешко поставља

До дијагнозе ове болести се долази тако што се препознаје структурална и функционална сметња леве или десне коморе срца најчешће у виду аритмије тако да је јако битно схватити њихов узрок нарочито код спортиста који су подвргнути огромном психофизичком стресу, напомиње докторка Рампацо у разговору за РТС.

„То је генетска, наследна болест која погађа једну од 5.000 особа. Може да проузрокује два смртна случаја годишње на 100.000 људи испод 35 година живота. Епидемиолошке студије су показале да је између 1980. и 2015. у Италији умрло 190 младих људи због ове болести. Може се открити генетском анализом, али не и рутинским прегледима“, додаје Рампацо.

Нажалост, тренутно не постоји ниједан лек за аритмијску кардиомиопатију. Лекарима једино преостаје да покушају да умање или контролишу симптоме лековима за аритмију и препоруком да се оболели активно не бави спортом, пре свега такмичарским, а у најтежим случајевима се уграђује дефибрилатором, као што је урађено у случају Ериксена.

Циљ је пронаћи одговарајући лек

„Али наш циљ је да нађемо терапију која ће утицати на молекуларне механизме болести и који ће довести до стопирања напредовања болести уместо да лечимо симптоме као до сада“, истиче докторка.

Многи спортисти су врло млади изгубили живот на терену попут Пјермарио Морозинија, Марк Вивијен Фоеа, Сергиња, Антонио Пуерта. Након случаја Ериксен у свету је дошло до пораста захтева за специјалистичким прегледима међу спортистима.

Циљ истраживања у Падови за сада је тај да новим леком спрече развој болести, а да ли ће спортисти и након дијагнозе, те новог лека моћи да наставе да се баве спортом, још увек је рано рећи, потврдила нам је докторка Рампацо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи