Читај ми!

Упозорење на Светски дан без дуванског дима – и пушење је у размери епидемије

Светски дан без дуванског дима ове године обележава се под слоганом „Донеси одлуку – остави дуван“ како би се подржали они који желе да престану да користе дуван и дуванске производе. Пушење је узрок смрти осам милиона људи годишње у свету, а од тога је милион непушача који су били изложени дуванском диму.

Примена мера контроле дувана довела је до смањења броја пушача, углавном у развијеним земљама, док их је највише међу најсиромашнијима. 

За годину дана од последица ковида 19 у Србији је преминуло око пет хиљада људи. Због пушења – три пута више.

У студији коју је објавио Лансет наводи се да у Србији има 37,8 одсто жена пушача, а већи проценат забележен је само на Гренланду и Науруу, земљама које имају много мање становника. Цигарете редовно конзумира 38,8 одсто мушкараца.

Употреба дувана је водећи фактор оболевања од кардиоваскуларних болести, а повећава ризик оболевања и од болести дисајних путева и малигних обољења.

Још пре неколико година Министарство здравља је најавило нови закон који би требало да забрани пушење у свим затвореним јавним просторима, па и у угоститељским објектима.

„Ја се искрено надам да ћемо, после ове епидемије коронавируса која се смирује, кренути у решавање епидемије дувана која је код нас изузетно јака јер нам сваког дана однесе више од 42 живота", рекла је др Ика Пешић из Националне комисије за контролу дувана, и додала да је важно да се Закон донесе и да се његове мере поштују.

Сматра је да је посебно важна забрана пушења у угоститељским објектима, како би запослени били заштићени, као и млади.

Др Пешић је подсетила да су током епидемије коронавируса међу најтеже погођеним ковидом 19 били управо пушачи.

„Студије кажу да је преко 780 милиона пушача у свету пожелело да се одвикава од дувана. Онда је Светска здравствена организација, поред препорука пушачима о томе шта да раде, препоручила и државним институцијама, односно властима, да омогући да здравствени систем пружи услугу одвикавања од пушења", истакла је др Пешић.

У Србији су радила 42 саветовалишта за одвикавање од пушења што је, како каже др Пешић – мало, јер у Србији има више од 160 здравствених институција, и у свакој од њих би, сматра др Пешић, требало да постоји такво саветовалиште.

Истиче да на успешну борбу против дувана утичу фактори као што су поштовање закона, цене цигарета и њихова доступност.

Према неким истраживањима које је објавио институт „Др Милан Јовановић Батут“, сваки четврти пушач у Србији је покушао да остави пушење, док је сваки други био забринут за сопствено здравље због штетних последица пушења. 

У Шведској је тек око десет одсто пушача. У Стратегији Европске уније за борбу против рака, поред смањења загађења, један од најважнијих циљева је – Европа без дувана. 

Посебно забрињавајућа статистика међу женама

„Жене су од седамдесетих година биле предмет рекламирања јер су касније почињале да пуше, и то се види када се погледају атрактивна паковања цигарета, које су изгледале и као паковања кармина, дакле све што може да привуче девојчице које касније постају свакодневни пушачи због развијене зависности од никотина“, рекла је за Клинику Наздравље др Биљана Килибарда, шефица Канцеларије за превенцију пушења Института „Др Милан Јовановић Батут“.

Додаје да се од 2010. године уочава постепени спорији пад учесталости пушења цигарета и код жена и код мушкараца. Ипак, како тврди, пад је спорији међу женама.

Наглашава да пад коришћења цигарета угрожавају стари и нови производи као што су наргиле.

„У последњих 10 до 15 година колико пратимо податке о пушачима ми не бележимо пораст. Ми бележимо континуирани пад у смањењу учесталости, али брине нас што то спорије иде", додала је др Килибарда.

Ковид, вакцина и цигарета 

Др Килибарда каже да је пандемија коронавируса деловала двојако на пушаче. Један број пушача је повећао број цигарета, други су смањили, док су неки и оставили цигарете. Ипак, др Килибарда каже да је још рано давати конкретне статистичке податке, уз објашњење да су пушачи током пандемије углавном мењали навике „услед стреса“.

Додаје да су они који су током пандемије смањили пушење, то учинили због информација о штетности дувана по имунитет.

Др Килибарда је рекла и да студије о повезаности вакцинисања против ковида 19 и пушења нису рађене, али је истакла да је важно да се пушачи вакцинишу, јер је потврђено да пушење негативно делује на дисајне органе, срце и крвне судове који „треба да буду у што бољем стању када смо суочени са пандемијом“.

Коментаришући младе, др Килибарда је рекла да они данас почињу и са електронским цигаретама, које такође имају штетан утицај због присуства никотина.

Први корак у остављању цигарета је доношење одлуке, а потом идентификовање кризних тачака, момената.

Др Килибарда саветује да се одабере особа која ће пушачу у том процесу бити подршка и да се пушачи не обесхрабрују ако им не успе из првог пута, напомињући да се свако увек може обратити лекару или саветовалишту за одвикавање од пушења.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи