Читај ми!

Рекордна година по броју пушача, Српкиње треће у свету иза Гренланда и Науруа

Пушење је у 2019. години било узрок смрти готово осам милиона људи широм света, а број пушача достигао је неславни рекорд од 1,1 милијарде. Много пушача има и у Србији – према новој Лансетовој студији, по проценту жена пушача, испред наше земље налазе се само Гренланд и Науру. Осим тога, достигнута је родна равноправност међу пушачима у Србији, забележена још само у Шведској и на Исланду.

У студији коју је објавио Лансет наводи се да у Србији има 37,8 одсто жена пушача, а већи проценат забележен је само на Гренланду и Науруу, земљама које имају много мање становника.

Упркос својој великој површини, на Гренланду живи око 50.000 становника, док у острвској држави Науруу живи нешто више од 12.000 становника.

Када је реч о односу пушача према полу, мала је разлика у процентима између мушкараца и жена пушача у Србији. Цигарете редовно конзумира 38,8 одсто мушкараца, што је за само један проценат више у односу на жене.

Већи проценат жена пушача у односу на мушкарце забележен је само у Шведској, где је регистровано 14,4 одсто жена наспрам 12,4 процената мушкараца који пуше.

Нешто је мања разлика на Исланду – пуши 15,8 одсто мушкараца, а 15,1 одсто жена.

Висок проценат пушача бележи се и у земљама окружења. У Хрватској пуши 39,1 одсто мушкараца, а проценат жена пушача налази се на 32,6; у БиХ је 45,1 одсто мушкараца пушача, а жене су на 30,5 процената.

У Црној Гори је забележено 37,5 одсто мушкараца пушача наспрам 32,7 процената жена, док је у Северној Македонији тај проценат 47,1 према 31 одсто у корист мушкараца.

У Словенији пуши 29,8 одсто мушкараца и 24,8 процената жена. 

У студији се наводи да су напори да се смањи број пушача без утицаја због тога што се број становника на планети повећао од 1990. године и да би владе морале да утичу на смањење броја пушача међу младима, који су подложни зависности.    

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи