Читај ми!

Бол у леђима, јутарња укоченост - анксилозирајући спондилитис- хронична болест која се лечи

Ако осећате бол у доњем делу леђа после мировања, јутарњу укоченост или вам се чини да су вам тетиве и лигаменти упаљени, а имате мање од 45 година, врло је могуће да сте један од више милиона људи широм света који болује од Анкилозирајућег спондилитиса

Колико је опасно ово стање, како се лечи и на који начин га је могуће победити.Гостујући у јутарњем програму РТС-а, др Татјана Раднић Живановић са Института за реуматологију истиче да је Анксилозирајући спондилитис је запаљива, хронична, аутоимунска болест која се карактерише запаљењем кичменог стуба и карлице. Могу бити захваћени и периферни зглобови, лигаменти и тетиве.

"Важно је рећи да се први симптоми ове болести јављају у раној младости, углавном између 18-те и 36-те године. Млади људи врло често занемаре ове симптоме и због тога долази до кашњења у дијагнози и каснијем лечењу", рекла једр тијана Раднић Живановић.

Истиче да је то запаљенска, аутоимунска болест, која као и све аутоимунске болести, има неадекватан одговор имуног система на сопствене ћелије и настанак запаљенског процеса у меким деловима кичменог стуба.Тако, сви делови кичменог стуба, који нам дају покретљивост и флексибилност окоштавају и кичмени стуб постаје један окоштали чврсти стуб, који нам ограничава квалитетан начин живота,а доводи и до инвалидности.

Који је најбољи метод да се болови ублаже и како се болест лечи?

„Прва линија лекова за ову болест су нестероидни антиинфламаторни лекови, а на Институту за реуматологију, који је центар за лечење, раде експерти који имају шансу да у 21. веку, користе све што је доступно у светским трендовима за лечење ове болести. Радимо по европским и америчким стандардима", истакла је др Татјана Раднић Живановић са Института за реуматологију.

Додаје да од ове болести више оболева мушка популација. Ово је мултифакторска болест и доводи се у везу са генетском предиспозицијом, коју носимо или не.

„Важно је да се рано препознају симптоми болести који су хронични инфламаторни бол у леђима који траје мало дуже од три месеца, јутарња укоченост која траје око 30 минута, запаљење зглобова, отоци и болови у зглобовима, тетивама и лигаментима", истиче докторка. Татјана Живановић са Института за реуматологију у Београду.

Није сваки бол инфламаторни бол у леђима и управо због тога се ради на едукацији и пацијената и колега који раде у примарној здравственој заштити, да би се рано препознали симптоми и рано поставила дијагноза и започело лечење. Ако започнемо лечење на време и држимо болест под контролом, наши пацијенти живе као сви обични људи који немају ту болест која је хронична и доживотно је ту, поручила је докторка.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи