Читај ми!

Само здрав начин живота и рани скрининг могу да смање број оболелих од рака дебелог црева

У Србији је рак дебелог црева други водећи узрок смртности међу малигнитетима. Развијањем програма скрининг за рано откривање болести и увођењем циљане биолошке терапије, могли би да сачувамо више од 4.000 живота сваке године.

Број малигнитета се генерално повећава у целом свету, што је последица више фактора – старења популације, лоших навика у исхрани, смањене физичке активности и многих других чинилаца, наглашава гост Јутарњег програма, др Даворин Раосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију на Институту за онкологију и радиологију Србије.

„Ми заправо до краја не знамо етиологију малигних болести, али карцином дебелог црева је болест богатије цивилизације, западне цивилизације и њега има највише у најразвијенијим земљама. Не знам како смо се ми ту нашли, али очигледно је да и код нас расте стопа оболевања и код пацијената млађих од 40 година“, наводи др Радосављевић.

Управо зато онколози очекују да ће рани скрининзи помоћи да се ситуација мало преокрене. Тренд је да број оболелих из године у годину расте и сваке године имамо четири до пет хиљада новооболелих, а од тога се сваке године дијагностикује и до 2.000 пацијената у метастатској болести којима је потребно системско лечење.

Уврежено је да је карцином дебелог црева болест мушкараца. Међу оболелима и даље доминирају мушкарци, али та разлика више није тако приметна, додаје доктор.

Да би лечење било успешније, неопходно је да се у терапију рака дебелог црева укључе и биолошки лекови нове генерације. Они се налазе на листи Републичког фонда здравственог осигурања и доступни су свима, али само за одређене индикације.

„Те индикације су старе више од 10 година и оне су уведене када су ти лекови уведени у свету. Међутим, ми пледирамо да ти лекови уђу у пуну индикацију и у прву линију зато што би то помогло да се поправи прогноза тих болесника и тиме би се ишло у корак са праксом у свим околним земљама и у целој Европи“, напомиње гост Јутарњег програма.

У терапији рака дебелог црева последњих година није било неких иновативних лекова, зато доктор Радосављевић напомиње да је жеља онколога да постојећи буду доступни већем броју пацијената и то у првој линији лечења, када су ефекти терапије најефикаснији, помажу највећем броју пацијената и имају највише утицаја на укупно преживљавање.

Препорука је да свако ко има више од 50 година посети свог лекара и према потреби уради контролне тестове. Поред тога, увек се напомиње да морамо водити рачуна о начину живота, али не када почнемо да осећамо симптоме који нас брину, већ онда када се осећамо најбоље требало би да водимо рачуна о исхрани, о кретању, о не коришћењу цигарета и алкохола, јер такав стил живота нас не штити само од малигних болести, већ и од, доскора, убице број један, кардоваскуларних болести, наглашава доктор.

„Постоје и генетске предиспозиције. И у Институту за онкологију постоје тестови којима се пацијенти који имају више чланова породице оболелих од рака дебелог црева тестирају, али као и код свих облика тумора, ти проценти се крећу само око десетак одсто“, наглашава др Даворин Радосављевић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи