Шта је лимфом и како га открити на време?

Када је пре неколико година рађено истраживање на тему, шта је лимфом, око 75 одсто грађана Србије рекло је да никада није чуло за ту болест

Колико данас знамо о лимфому и шта се све променило, да ли се више или мање зна о овој болести. Гостујући у Јутарњем програму професорка Оливера Марковић, хематолог КБЦ „Бежанијска коса", истакла је да се зна нешто више, али ни то није довољно.

„Ово је тешка и озбиљна болест,лимфон у народу зову и рак лимфних чворова. Велики део становништа није упознат са овим термином", истакла је професорка.

Александра Младеновић из Удружења „Липа" истакла је да се мало знала о лимфому, када јој је постављена дијагноза. Људи зову удружење да се информишу.

„Била сам збуњена, имала сам 28 година, када ми је дијагностикована болест.Важно је да вас огхрабри лекар, када вам саопшти дијагнозу", истакла је Александра Младеновић.

Шта је лимфом?

„Лимфом је болест која настаје малигном трансформацијим лимфоцита, Бе и Те лимфоцита и данас постоји више од 60 различитих типова лимфома. Лимфологија је наука, јер се сваки од лимфома лечи на свој начин. Данас се ова болест боље лечи него пре 20 година. Прогнозе су боље захваљујући много бољој дијагностици. Не преноси се са особе на особу. Постоји лагана предиспозиција за генетику", истакла је професорка Оливера Марковић.

„Мени се појавила израслина на грудном кошу за коју нисам била сигурна шта је и нисам придавала неку важност, до тренутка када ми је било отежано коришћење леве руке. Тада смо сазнали да је то од лимфома. Имала сам благо повишену температуру, повремено и губила сам телесну масу. Данас сам здрава особа", истакла је Александра Младеновић.

Шта је то што трба да променимо у свом животу, шта треба да избегавамо, а шта да користимо. Који је савет?

„Оно што је препорука за сва обољења је смањити стрес, колико је то могуће, јер је он јако штетан. Променила сам поглед на живот. Потребно је да се пацијенти придржавају савета лекара и важна је блага физичка активност", рекла је Александра Младеновић.

„Пандемија је неповољно утицала на ове пацијенте, јер су осетљиви и веома је важно примењивати све епидемиолошке мере и значајн вакцинације за људе са лимфомом. Наравно, то зависи од фазе у којој је болест, у договору са лекаром", истакла је професорка.

Александра Младеновић истакла је да је Удружење „Лимфом", током периода пандемије коронавируса било онлајн доступно. Покренути су различити сервиси, а најновије је „Хелпер онлајн", а замисао је да пацијент који је волонтер удружења буде од помоћи пацијентима, јер се јављају новодијагностиковани пацијенти. Акценат је на размени искустава и на едукацији пацијената.

„Све наше пацијенте смо пребацили на лечење у КЦС или на ВМА, јер је болница Бежанијска коса пар пута била ковидболница. То се односи на пацијенте који су у фази лечења, а пацијенти који су у стабилним фазама лечења, контролишу се у нашој установи путем телефонских консултација. Радимо и на телемедицинским прегледима", рекла је професорка Оливера Марковић, хематолог КБЦ „Бежанијска коса".

„Ми смо активни на друштвеним мрежама, а доступни су и бројеви телефона на нашем вебсајту www.lipa.org.rs и пацијенти могу да нам се обрате у сваком тренутку.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи