Читај ми!

Пет активности које унапређују мождане функције код беба

Часопис „Перентс“ наводи пет активности које доприносе развоју можданих функција код беба, а тиме истовремено помажу здравијем расту малишана и омогућавају родитељима да се боље повежу са својим дететом.

Пет активности које унапређују мождане функције код беба Пет активности које унапређују мождане функције код беба

У првој години живота развојни процес беба пролази од потпуне зависности од родитеља, до кретања, гутања, и самосталног храњења.

Овај процес се уз правилну негу и практиковање препоручених активности може поспешити. 

Стручњаци посебно предлажу пет активности.

Покушајте да више времена држите бебу на стомаку

Време које беба проводи окренута на стомак, представља пресудну вежбу која утиче на њен моторички, визуелни и сензорни развој. Ова активност припрема вашу бебу за седење, пузање и ходање, јер истовремено гради снагу горњег дела тела и излаже малишане новим покретима и вежбама моторике.

Пошто бебу положите на подлогу, потребно је да је окружите играчкама које може да зграби рукама. Са овом активношћу се може започети готово одмах по рођењу, али се препоручује да се крене полако и поступно, у почетку по два до пет минута неколико пута дневно.

До навршене године дана малишани би требало да могу да издрже и до 20 минута у овом положају.

Читајте им

Читање излаже вашу бебу новим речима и звуковима што ће утицати на њену способност изражавања и развоја језика који започиње и пре него што проговори.

Наглашавање речи, усмеравање пажње на објекте на страницама и мењање боје гласа допринеће развоју фокуса код беба.

Књиге са јарким бојама на страницама које производе звукове или се расклапају, изврсне су за мале бебе. Од шестог до дванаестог месеца препоручује се употреба књига са сликама лица разних облика или животиња.

Што више разговора

Што више речи чује ваша беба, то ће лакше научити како се стварају звукови приликом говора и раније ће проговорити. Разговор с бебом уз различиту интонацију и наглашавање одређених речи такође их учи ритму разговора.

Опонашајте звукове које беба производи и подстичите је да она опонаша ваше. Играње друштвених језичких игрица, попут „пикабууу" за време купања, такође доприноси вештини ране појаве говора.

Бодрите своју бебу

Држање бебе, осмех и охрабривање када покушава нешто ново да уради, помаже јој да се осећа сигурно. Ова важна прекретница у емоционалном развоју омогућава бебама да рескирају, истражују и уче. 

Показало се да се бебе које осећају сигурну повезаност, тј. снажну везу која се ствара између бебе и родитеља, развијају већом брзином, јер су спремније да самостално нешто ураде, као на пример да начине први корак.

Забављајте их

Време предвиђено за игру помаже вашој беби да упозна своје окружење, разуме узроке и последице одређеног понашања и види како ствари функционишу.

Једноставно учење и откривање нових ствари помаже њиховом мозгу да изгради важне везе за будуће понашање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи