Читај ми!

Лечење вена оптерећено митовима, операције не треба одлагати

Проширене вене нису само естетски проблем, или кожна болест. Кажу да су најчешће заблуде да се проширене вене добијају од седења с прекрштеним ногама и ношења високих потпетица, а да се могу лечити геловима и кремама.

Двадест посто светске популације има проблем са проширеним венама а стручњаци прогнозирају да ће их бити 30 одсто 2030. године.

Проширене вене нису само естетски проблем. Ако се занемаре, могу да доведу до озбиљнијих здрваствених компликација. 

„То је у принципу најчешће васкуларни проблем, 70 одсто пацијената који се упућују и долазе код васкуларног хирурга има проблем са проширеним венама, Свакако, то је пре свега здравствени проблем, а може да буде и естетски. То може довести до озбиљних компликација даље у животу. Проширене вене су хронична прогресивна болест, која напредује полако, а оно што су крајњи стадијуми и основне компликације су тромбоза односно тромбофилитис у тим чворовима које људи имају на ногама, и појава венских рана", рекао је, гостујући у Јутарњем програму, др Доктор Дарио Јоцић, васкуларни хирург из Центра за савремено лечење вена.

Доктор Јоцић наводи и тегобе које прате проблеме са венама као што су болови, грчви, свраб, венски екцеми, поремећај сна.

Каже да то нису неукротиве тегобе, али да је чињеница да сметају пацијентима да утичу на квалитет живота, и да зато треба да се оперишу на време.

Додаје да је лечење проширених вена „оптерећено бројним митовима" и да нема доказа о дејству крема за лечење, или на пример о прекрштању ногу као важног фактора. С друге стране, наводи, јасни су докази који су у вези са генетиком.

„Уколико имамо да оба родитеља имају проширене вене, у 80 до 90 посто случајева ће имати и дете и то је фактор ризика број један", објаснио је др Јоцић.

Каже да је најмлађи оперисани пацијент имао 15 година, да је важно решавати проблема са венама када се јави, и да нема разлога да се чека, јер је у питању болест која напредује.

Гојазност као фактор ризика 

Када је реч о оперисању, препоручује се, на пример да се операција обави пре планиране трудноће, како би се избегле могуће компликације. Уопште, савет лекара је да не треба одлагати лечење, посебно када се модерном ласерском методом, данас вене могу минимално инванзивним методама третирати.

Од фактора ризика, осим висине, др Јоцић наводи и године живота, седални начин живота и гојазност.

И испуцали капилари могу бити сигнал за јављање лекару, али ако су праћени јачим тегобама.

Говорећи о кремама за које многи произвођачи тврде да могу да излече проширене вене, др Јоцић каже да је у питању болест крвних судова, а не кожна болест и да ту креме не могу бити од помоћи.

„Те креме само охладе део коже и у том смислу помажу. Једини прави начин је лечење операцијом. Уколико пацијенти не желе, или нису погодни за операцију онда је једино решење ношење еластичних чарапа, али ту има, што ја разумем, врло мало ентузијазма да се упорно и редовно носе", објаснио је др Јоцић.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи