Какве тајне све крију першун, рен, црна ротква и купус

Следећи пут када одете на пијацу, сетите се да баш тамо можете да набавите необично лековито биље од кога се спремају одлични чајеви, мелеми, еликсири. Посебну пажњу у зимским месецима, треба обратити на першун и рен, али и на незаобилазни купус.

„Першун је једна невероватна биљка. У лечењу се користе лист, корен и семе, које је изузетно богато есенцијалним уљима и супстанцама које су веома антисептичне. Он првенствено делује као снажан диуретик. Чај од першуна се користи за избацивање течности из организма и веома је добар за бубреге“, објашњава Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Першун такође благотворно утиче на срце и крвне судове, посебно се као превентива препоручује људима који су преживели срчани удар или имају ту предиспозицију.

Миристицин, који се налази у першуну, може и да успори раст одређених тумора, попут рака плућа.

Антонијевић истиче да би требало више конзумирати свежег першуна, јер је изузетно богат витамином Ц (пет пута више него лимун) и гвожђем, као и другим витаминима.

Од рена плачемо ми, али и бактерије

Захваљујући љутим сумпорним једињењима (због којих плачемо када га рендамо), рен има фантастична антибактеријска својства. Важно је напоменути да рен своја лековита својства има док је свеж.

„Уопште није случајна употреба рена уз та масна, јака јела, јер он стимулише лучење желудачних сокова и поспешује варење. Осим тога, изузетно добро делује на органе за дисање. Сумпорна једињења отварају и дезинфикују горње дисајне путеве“, објашњава Антонијевић.

Рендани рен се такође може помешати са медом и добити један одличан препарат против кашља. Исто то се може урадити и са црном ротквом из које се исцеди сок и помеша са медом.

Антонијевић такође напомиње да рен, роткву и купус не би у великој мери требало да конзумирају људи који имају поремећен рад штитне жлезде.

Осим тога, са свим овим намирницама треба бити опрезан и не треба претеривати у њиховој конзумацији. Сок црне роткве у великој количини може да буде токсичан, а људи који имају цирозу јетре, као и труднице, такође не би требало дуготрајно да конзумирају першун.

Купус, кисели или свежи, шта год изаберете нећете погрешити

Кисели купус је најбољи пробиотик који постоји, а свежи купус је такође веома лековит и његов сок се препоручује људима који имају поремећен рад желуца или чир на дванаестопалачном цреву. Тај сок се пије неколико недеља у континуитету на празан стомак непосредно пре јела.

Антонијевић се осврнуо и на коришћење купуса као облога и показао како на најбољи начин то урадити.

„Облози од купуса су одлични против упаљених и проширених вена, ране, посекотине, уганућа. Могу се користити и за третирање низа кожних обољења. Комбинација кантариона, купуса и меда одлична је облога за упаљене дојке код дојиља“, навео је Антонијевић.

Купус је богат витаминима Ц и К има снажно противупално дејство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи