Читај ми!

Становници Милана добили и хитну помоћ за психичке тегобе

На станици метроа М5 Исола у Милану од недавно је отворена психолошка хитна помоћ под називом „Рилиф“ (Олакшање).

Ово је прва хитна помоћ овог типа, а идеја о пројекту је потекла са миланског Универзитета „Бикока“ који се, међу многобројним пројектима, определио баш да покрене заједничко финансирање за овај. Помоћ ће моћи да затраже сви који имају акутни емоционални проблем, а циљ је да се људима помогне да што пре пронађу олакшање у тешким ситуацијама.

Психолошка хитна помоћ ће радити од 08 до 20 сваког дана у недељи и свако може да дође и без заказивања. Kако јој само име каже, хитна помоћ за психолошку подршку се зве „Рилиф" (олакшање). 

Циљ је тренутна и брза помоћ да се изађе из психичке кризе путем методе такозваног, „свича“ – модификације емоција и то за само пола сата. Психолози користе методе настале из две међународно потврђене клиничке праксе уз помоћ психотехника као што су брза клиничка хипноза, виртуелна стварност и биофидбекови. 

Категорије пацијената

Услуга се пружа одраслим људима који спадају у три категорије:

Особама које су недавно доживеле неко непријатно трауматично искуство, потуп губитка вољене особе, смрти блиске особе, разочарења, свађе, инцидента, мобинга на радном месту, злостављања, агресије и свих другим мањих и већих траума.

У другу групу спадају особе које су имале лош дана и под стресом су, анксиозни су, љути или тужни и не знају како да се боре са тим емоцијама;

Трећу групу чине људи који се добро осећају, али имају потребу да се негде опусте физички и ментално. 

На крају сваке сесије сви добијају апликацију преко које могу да раде вежбе које могу да им помогну да ефекти сесије што дуже трају. Психолошка хитна помоћ није бесплатна, али млађима од 25 година и старијима од 65 се нуде повољне тарифе.

Пораст психичких поремећаја се бележи и у Италији

Више од 70 одсто особа које су до сада посетиле Психолошку хитну помоћ је мислило да има срчани удар док се заправо радило о анксиозним нападима и нападима панике које нису умели да препознају.

У Италији се број људи који показују неке психичке сметње попео на 18 милиона. Истраживања показују да 14,8 одсто Италијана који до сада нису имали неке психичке тегобе највероватније да ће их ускоро искусити, а ради се о броју од око пет и по милиона људи. Пандемија коронавируса додатно је подстакла погоршање ситуације.

Мисија Психолошке хитне помоћи је да помогне људима да захваљујући сопственим капацитетима буду у стању да се суоче са свакодневним стресом, да раде продуктивније и да се осећају боље у своме окружењу.

Научити да управљамо и мењамо своје емоције је база за квалитетно управљање властитим животом. Преко сајта хитне помоћи је могуће резервисати и онлајн сесије у виртуелној ординацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи