Читај ми!

Жуте и мирисне, али пре свега здраве - дуње

Дуње воде порекло из разних делова Азије и Медитерана. У старој Грчкој и Риму биле су симбол љубави и плодности, а њихови позитивни ефекти за здравље људи бројни су и непрестано се истражују.

У народној медицини се већ дуго користе, широм света, али даља научна истраживања су неопходна како би се утврдила лековита својства дуња. 

Ово воће поседује умерене количине витамина Ц и бакра, као и мале количине витамина Б, гвожђа, калијума и магнезијума.

Дуње нуде широк спектар хранљивих састојака уз врло мало калорија а многе благедати повезане са дуњом могу се приписати богатој залихи антиоксиданаса у том воћу.

Антиоксиданси смањују метаболички стрес, смањују упале и штите ћелије од оштећења слободним радикалима, подаци су Националног института за здравље у САД.

Истраживања сугеришу да неки антиоксиданси у дуњи, укључујући флавоноле попут кверцетина и кемпферола, смањују упале и штите од хроничних болести срца, наводе у Институту.

Дуња је добар лек који сузбија неке од најчешћих симптома током ране трудноће, као што су мучнина и повраћање.

Једна студија у којој је учествовало 76 трудница показала је да је једна кашика (15 мл) сирупа од дуње била знатно ефикаснија од 20 мг витамина Б6 у смањењу мучнине током трудноће, саопштили су из Националног института за здравље у САД.

Иако ови подаци обећавају, потребно је више истраживања.

Дуње се већ дуго користе у традиционалној и народној медицини за лечење различитих дигестивних поремећаја.

Недавна истраживања сугеришу да екстракт дуње може заштитити цревно ткиво од оштећења повезаних са упалним болестима црева попут улцерозног колитиса.

Дуњама против алергија и чирева 

У студији на пацовима са улцерозним колитисом, они којима је дат екстракт и сок од дуња имали су значајно смањено оштећење ткива дебелог црева у поређењу са контролном групом, подаци су Института у коме ипак наводе да такво дејства треба да потврде истраживања у којима ће учествовати људи.

Друга истраживања сугеришу да биљна једињења у дуњи могу помоћи у превенцији и лечењу чира на желуцу.

У истраживању је доказано да је сок од дуња успорио је раст H. pilori, бактерије за коју је познато да изазива чир на желуцу.

Студија на пацовима, на коју се позивају стручњаци Института, открила је да је екстракт дуње такође имао улогу у спречавању појаве чира на желуцу изазваног алкохолом.

Неколико истраживања такође сугерише да сируп од дуња може помоћи у контролисању гастроезофагеалне рефлуксне болести, познате као рефлукс киселине.

Седмонедељно истраживање на 80 деце са рефлуксом киселине показало је да је свакодневно давање сирупа од дуња једнако ефикасно као и лекови који се иначе користе за ублажавање симптома тог стања.

Поред тога, у четворонедељној студији у којој је учествовало 96 деце са рефлуксом киселине, коришћење концентрата дуње је, уз традиционалне лекове, побољшало њихово стање. Смањени су симптоми као што су повраћање, одбојност према храни, болови у стомаку…

Дуње могу ублажити различите симптоме алергије потискивањем активности одређених имуних ћелија одговорних за алергијске реакције.

Неки комерцијални лекови против алергија, комбинују лимунов сок и екстракт плода дуње. Неколико малих студија подржава његову способност спречавања и лечења благих алергијских реакција, попут цурења из носа и астме, а и студије на мишевима, како наводе у Институту за здравље САД, сугеришу да екстракти плода и семена дуње могу спречити и лечити алергијски дерматитис. 

Иако су стручњаци навели бројне здравствене проблеме, у чијем ублажавању воће као што је дуња може бити од помоћи, они такође потенцирају да је потребно још доста истраживања и темељних анализа како би се са сигурношћу све наведене благодети потврдиле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи