Читај ми!

Стигао је грип, али и вакцине – грађани су савесни и одговорни

Грип нам је ове године стигао раније него иначе. У здравственим установама кажу да у борби против респираторних и стомачних инфекција готово нису имали паузу, чак ни током лета. Да ли нам је неопходно пооштравање епидемиолошких мера?

Прошло је седам дана од почетка имунизације грипа у Србији. Сезона вакцинација је почела великим интересовањем грађана

„Према резултатима добијеним после осам дана вакцинисано је 80 хиљада грађана.То је одлична мера за заштиту када је у питању спречавање инфекције коју изазива вирус грипа. То је најбоља метода која ће спречити компликације и омогућити да се највећи број наших грађана не разболи. Јако је важно да самовакцинацијом постижемо и једну високу бригу о најближим члановима породице. Очекујемо да ће се овакав одзив и интензитет наставити", рекла је професорка Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут".

Директорка Института, који је основан пре тачно 100 година – 1924. под именом Централни хигијенски завод, истиче да су основне индикације и препоруке за вакцинацију – лица старијих од 65 година и особе које имају хроничне болести, кардиоваскуларне болести, болести респираторног тракта и дијабетес...

Наравно, могу се вакцинисати сва лица старија од шест месеци, лица која имају поремећај имунитета и онколошки пацијенти.

„Србија је обезбедила 340 хиљада доза тровалентних и четворовалентних вакцина.Ове године имамо Торлакову вакцину, са нашег iнститута", рекла је професорка Јовановић.

„Не можемо да избегнемо неке мање епидемије, али то није забрињавајуће за целокупно друштво. Зато је вакцина ту, и препорука је да се грађани вакцинишу. Додатне мере нам нису потребне, већ треба да водимо рачуна о здрављу“, рекла је гошћа РТС-а.

Истиче да институти и домови здравља интензивно прате кретање и појаву случајева малих богиња, уз апел да родитељи који нису вакцинисали своју децу против малих богиња и великог кашља, то и учине. Говорећи о превентиви уоште, проф. Јовановић је подсетила и да је октобар – месец борбе против рака дојке.

„Мобилни мамограф је на Калемегдану у Београду. Били смо на локацијама широм Србије. Основна порука је да свака дама која није урадила мамографију, а има преко 50 година, тај преглед обавезно уради", истакла је професорка.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи