Читај ми!

Да ли жене које постану маме у „зрелијим годинама“ дуже живе

Новом студијом је, како аутори наводе, утврђено да жене које роде своје последње дете после тридесете или после четрдесете године, живе дуже од млађих мама. Налази студије објављени су у часопису „Менопауза“.

Сматра се да су за то „заслужне” теломере - структуре које делују као заштитни фактори на хромозомима. 

Познато је да се кратке теломере често налазе код људи склоних болестима.

Истраживачи су прегледали и анкетирали више од 1.200 жена које су биле у постменопаузи, које су из различитих средина и различитог социо-економског статуса. 

Једна ранија студија мањег обима открила је дуже теломере код старијих мама.

Чињеница је да жене бољег финансијског статуса и образовања, неретко одлажу оснивање породице како би градиле каријеру, док оне са лошијим економским статусом, углавном раније добију децу.

Имућнија жена вођена каријером која добије децу кад је старија, вероватно ће имати дуже теломере због различитих фактора, укључујући приступ висококвалитетној здравственој заштити, бољу исхрану и послове који не утичу негативно на физичко стање организма, закључили су истраживачи.

Водећа ауторка студије, Чејс Латур са Универзитета у Северној Каролини, рекла је: „Жене које су родиле последње дете касније у животу вероватно ће имати дуже теломере које су врста биомаркера доброг здравља и дуговечности".

Тестови крви показали су да су жене који су добиле последње дете у тинејџерском добу или током треће деценије живота, имале краће теломере од оних које су основале породицу касније.

Истраживачи су се фокусирали и на стање леукоцита, врсту белих крвних зрнаца која игра кључну улогу у борби против инфекција и болести. 

„Ови нови налази, у комбинацији са резултатима претходних опсервационих студија, сугеришу да су старост мајке и други кључни репродуктивни фактори у корелацији са дужином теломера код жена у менопаузи. Ово би могло имати импликације на наше разумевање дугорочног здравља женске популације", рекла је Латур.

Иако истраживачи који су радили на овој студији сматрају да рађање у каснијој доби, може утицати на дужину теломера, па самим тим и на продужење животног века, други су уверени да је реч о томе да је „способност рађања касније у животу вероватно показатељ доброг здравља и стога је узрочност обрнута".

Они закључују другачије - Уместо да старост труднице трудноће утиче на дужину теломера, дужина теломера омогућава трудноћу у каснијим годинама.

„Потребно је више истраживања како би се утврдило да ли старије доба мајке при последњем рођењу доводи до продужења теломера, или дужина теломера служи као замена за опште здравље и помаже способности жене да у каснијим годинама добије дете", каже др Стефани Фубион, медицински директор Северноамеричког друштва за менопаузу.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи