Сви причају о ковиду 19, а човечанство се кува ко жаба у пандемији супербактерија

Док се свет бори са ковидом 19, стручњаци кажу да друга пандемија тиња, а да ње нисмо ни свесни. Бактерије отпорне на антибиотике ретко када се спомињу, пошто се шире полако али сигурно.

Слично је као са причом о кувању жабе. Ако је убаците у воду која кључа, она ће искочити. Ако је ставите у воду и полако је загревате, скуваћете је.

Широм света око 700.000 људи сваке године умре од инфекција бактерија отпорних на антибиотике. Светска здравствена организација процењује да ће 2050. године умирати око 10 милиона људи годишње.

Због претераног давања антибиотика у лечењу, као и коришћењу великих количина у сточарству, многе бактеријске инфекције, укључујући сојеве гонореје, туберкулозе, салмонеле, постале су изузетно тешке, ако не и немогуће за лечење.

То је због тога што мањи део бактерија које преживе антибиотике еволуира и репродукује се развијајући отпорност. Широм света, само од соја туберкулозе отпорног на антибиотике умре око 230.000 људи годишње.

„Све је вероватније да ће бактеријске инфекције бити све теже лечити, можда и немогуће. Бактеријске инфекције које не можемо да третирамо праве велику штету. Оне убијају људе“, истиче за Бизнис инсајдер Сара Форчун, професорка имунологије и стручњак за инфективне болести са Харварда.

Пандемија о којој нико не прича 

Стефани Стратди, професорка медицине на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу, упозорава да се о овој претњи изузетно мало говори.

„За разлику од ковида 19, који се изненада појавио, криза супербактерија тиња годинама. Она је већ пандемија. Она већ представља глобалну кризу и погоршава се“, наводи Стратдијева.

Том Фрајден, бивши начелник америчког Центра за контролу и превенцију болести, рекао је за Бизнис инсајдер да америчка влада и владе широм света морају имати агресивнији приступ у борби против онога што назива „бактеријама из ноћних мора“.

„Немам никакве сумња да ћемо за 20 до 40 година гледати уназад и чудити се како смо дозволили ширења толиких инфекција. Нисмо ни близу где треба да будемо када је у питању превенција и контрола зараза“, сматра Фрајден.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи