Пешачење – корак ближе здрављу

Пешачење је не само један од најздравијих видова рекреације, већ и најједноставнији, најпримењиванији и најјефтинији начин да очувамо физичко и ментално здравље. Планинарски савез је 2017. године установио Дан пешачења у Србији, друге суботе у септембру.

Пешачење је активност која доприноси јачању имунитета, подизању радних способности, очувању општег здравља и менталној хигијени. Ако желите да вам пешачење постане добра животна навика довољно је да се придружите једном од 177 планинарских клубова у Србији.

Како наглашава гост Јутарњег програма, председник Планинарског савеза Србије, Исо Планић, уколико се придружите друштву од око 20.000 планинара, имаћете прилику да се крећете кроз природу и тако допринесете не само свом здрављу, већ и да упознате природне и културно-историјске вредности свог окружења.

После скоро 120 година постојања планинарске организације на нашим просторима, обележено је и уређено скоро седам и по хиљада километара пешачких стаза.

„Ти пешачки путеви су један ресурс који служи не само за рекреацију, него и за унапређење туристичког потенцијала наших локалних самоуправа“, напомиње Планић.

Планинарски савез Србије је грански спортски савез и осим организације рекреативних активности има и компоненту такмичарског спорта. Осим пешачења, планинарење подразумева и савладавање планинских врхова, спелеологију, оријентацију, планинско трчање, алпинизам, спортско пењање на природној стени, пењање у леду...

За пешачење у природи неопходна је физичка припремљеност, опрема, али и познавање стаза. Најбоље је обратити се некоме од водича из планинарског савеза од којих ћете добити податке о дужини стазе, о распореду воде на стази и о захтевности стазе, напомиње Горан Савић, водич Планинарског савеза Србије.

Србија још увек нема закон који би регулисао начин старања о планинарским путевима. Планинарски савез као волонтерска организација, на стандардизован начин обележава ове стазе, а њихова служба водича се стара да људи на безбедан и одговоран начин користе ове путеве, који се, по тренутној законској регулативи, третирају као спортски терени.

На сајту Планинарског савеза Србије се може наћи регистар обележених и уређених планинарских путева, али Савез не може да контролише да ли неко неовлашћено обележава неке путеве, напомиње председник Планинарског савеза Србије. Зато је препорука да се најпре обавестите о сигурним и обележеним путевима уколико желите самостално да се упустите у авантуру пешачења у природи, наглашавају гости Јутарњег програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи