За чим све жалимо кад дођемо у средње године

Жал за нечим је једна од најчешћих негативних емоција која заокупља људе, што доказује и клиничка пракса. Већина људи жали за нечим или се каје због нечега – волели би да врате време уназад, волели би да су им се у животу догодиле неке боље ствари – или размишљају у стилу „шта би било да је било“.

Нисте имали прилику да се са неким опростите? Предуго сте остали у лошој вези? Нисте остали у вези са правом/правим? Заглавили сте на лошем радном месту или погрешно уложили новац?

Или сте превише времена поклонили другима и трудили се да будете вољени? Или жалите за својом некадашњом фигуром, изгледом, тежином?

Колумнисткиња портала Медијум, клинички психолог Карен Нима, желела је да истражи за чим људи највише жале кад дођу у неке године – када нису више млади, али још увек имају времена да нешто учине. Анкетирала је око 50 људи старости од 35 до 60 година и поставила им само једно питање: За чим највише жалите?

Очекивала је уобичајене одговоре типа, не проводим довољно времена са вољенима, одабрао сам погрешан посао, или жал због новца (што су непромишљено трошили или што нису довољно штедели), жаљење због лошег коришћења времена, због тога што су неког повредили или зато што су се лоше понели према некоме.

Било је и таквих одговора, али је Нима била изненађена бројем великих, болних жаљења која су испитане толико опхрвала да су у неким случајевима готово обликовали њихов живот и због којих би још увек могли чак, и да заплачу, као и запањујућом дозом самооптуживања.

Међу најчешћим стварима због којих су се испитани кајали или за којима су жалили издвојило се осам најчешћих одговора.

Нису урадили „праву“ ствар када им је неко близак преминуо

Жаљења везана за смрт најдубље погађају људе. То укључује жал што нису били уз блиску особу када је умрла; нису успели да спрече пријатеља да изврши самоубиство или су се посвађали са оцем непосредно пред његову смрт.

Неколико испитаника је жалило што се нису више трудили да побољшају или поправе односе са неким док су још имали прилике. Или што нису проводили више времена са неким кога су волели. Ова врста жаљења се дуго задржава на површини и стално узнемирава. Она су их натерала да постану свеснији колико је важно неговати односе са блиским људима.

Превише времена су провели бринући и страхујући

Људи жале што су крили своја осећања (или су их потпуно сахрањивали), потискивали су своје потребе и жеље и превише се трудили да удовоље другима – или су пропустили могућности које су им се пружале. Страх или „недостатак самопоуздања“, натерали су их да жале за стварима које НИКАДА нису урадили – нису ризиковали, нису пробали нешто друго, нису имали више љубавних веза, нису изабрали другачију каријеру, нису више путовали.

Жал због останка у зони сигурности

Чврсто држање за сигуност; играње на „сигурно“, избегавање ризика и осећај притиска одговорности због деце, партнера, хипотеке, родитељства, дуга, притиска на послу – а више нема времена за промену.

Жал због предугог трпљења лоше ситуације (на послу / у вези)

Жал због предугог останка на послу који су мрзели или им је досадио, као и останка у незадовољавајућој (чак и отровној) вези готово да је уобичајен код многих. Као и жал што су волели погрешну особу која им је сломила срце.

Жал што нису боље економисали с новцем

Жаљење због начина трошења новца су имали готово сви испитани. Чак и они који су имали доста новца, жалили су због начина на који су га трошили – или како га нису потрошили. Испада да нас осим бола због губитка ближњих, новац највише брине.

Жал што се нису више образовали или што су изабрали погрешан позив

Многи жале што нису имали више одлучности и дисциплине да се више образују или пак, што нису изабрали позив који им лежи на срцу, већ онај за који су мислили да ће им донети сигурност. У свим случајевима људи су због овога жалили зато што им се не допада оно што тренутно раде, али нису знали како то да промене (или су мислили да је сувише ризично да пробају).

Жал за пропуштеним приликама

Ова врста жаљења најчешће се односила на ствари које су биле ван њихове контроле. Као немогућност да имају дете. Непроналажење животног партнера. Или зато што их је одбацила особа коју су волели. Или што су прекинули одличну везу. Неколико испитаних је изразило жаљење што су ступили у брак или стовили породицу превише млади и зато остали ускраћени за жељену каријеру.

Жаљење због чињења глупих или погрешних ствари

Овде се на списку нашао жал због тога што су повредили друге (партнера, пријатеља, родитеље), због злоупотребе алкохола и дрога, због превише веза са погрешним људима. Једна особа је признала да је насилник, други су признали да су нарцисоидни, или глупи, или наивни, или неискусни, или одбојни, или неспособни да се извине. Жал због ствари које их терају да се стиде, ствари у којима би сви требало да буду бољи у средњим годинама, али нису.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи