Амброзије има свуда око нас, како да се заштитимо

Један од најагресивнијих алергена – амброзија, увелико цвета. Са њом цветају и алергије, од којих пати више од 20 одсто грађана Србије. Како да се заштитимо од једне од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету?

Алерголог гоктор Жикица Јовичић рекао је за РТС да амброзије има свуда и да ако се погледа поленска карта Еврпе, Србија има највећу концентрацију у односу на земље Балкана.

Амброзија је, истиче, веома агресивна биљка која може да нарасте и до два метра и која може да избаци до милијарде поленових зрна која могу да прелете и 30 до 50 километара. 

Зато је борба против те коровске биљке изузетна важна како би се смањиле алергије, рекао је доктор Јовичић.

Особе алергичне на амброзију требало би што мање времена да проводе у природи, јер ове биљке има свуда, како на пољопривредном и шумском земљишту, тако и у градским срединама. 

"Сада, у време пандемије коронавируса, ношење маски може да смањи експозицију алергена", каже доктор Јовичић.

Такође, поручује, не излазите у шетњу у току преподнева до 9 сати, поготову када је топло и ветровито, јер је тада концентрација полена у ваздуху највећа.

Оно што може да промени експозицију полена јесте хигијена, каже доктор Јовичић и каже да је препорука да се промени одећа после доласка у кућу и туширање.  

Друге неке мере, као што су уграђивање филтера у климу у становима или аутомобилу јесу добре, али су и скупе и то не може свако да приушти, наводи доктор.

Указује да је алергија на амброзију постала болест која погађа све старосне структуре.

"Раније смо имали да су најосетљивија група људи људи до 40 година, а у последње време нам долазе људи средње доби од 50, 60 година са првим симптомима алергије", каже доктор Јовичић.

Код мале деце потребно је прво утврдити да ли је у питању алергија или нека вирусна инфекција, али и за њих постоје лекови који се могу давати већ од шест месеци. 

Такође, истиче, на појаву алергије утиче и наследни фактор. "Уколико је један родитељ имао алергију, шанса да и дете оболи је око 30 одсто, а ако су оба, онда је то 70 одсто", додаје доктор.

Терапија ефикасна и безбедна  

Према његовим речима, у лечењу алергије на амброзију, постоји веома ефикасна и безбедна терапија за алергију. 

"Почиње се од антихистаминика које по општој препоруци пацијенти могу и сами да користе, следећи корак су инхалациони кортикостероиди, постоји читава серија лекова", каже доктор Јовичић.

Оно што је битно, каже доктор, да у време пандемије коронавируса, ови лекови нису показали негативне ефекте.

"Уколико сте имали терапију претходних година, препорука је да се она настави, јер вас неће угрозити", каже доктор Јовичић.

С друге стране, наводи, постоји и имунотерапија која се спроводи у здравственим установама и која је показала значајну ефикасност.

Симптоми преосетљивости на амброзију се манифестују кијањем, пецкањем и сузењем очију, запушеношћу и цурењем из носа, као и отежаним дисањем са осећањем недостатка ваздуха.  

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи