Црвенило ока и упала спољног ува и када да се јавимо лекару

Већина људи мисли на здравље ока и уха тек када се појаве проблеми, а који су најчешћи разлози због којих се људи обраћају за помоћ за Јутарњи програм РТС-а говорили су оториноларинголог Иван Баљошевић са Института за мајку и дете и офтамолошкиња Невена Бјеловић.

Инфекције спољног ува су најчешће последица купања у прљавим водама, а то су углавном слатке, стајаће воде. С обзиром да због читаве ситуације нема путовања на море, људи спас од врућине проналазе у слаткој или стајаћој води – Сави, Дунаву или језерима.

Што се очију тиче, најчешће се у пролеће и лето јављају људи са црвенилом у очима, а главни узрок томе је такође купање у загађеним водама, због чега долази до бактеријске инфекције.

Ипак, офтамолошкиња Невена Бјеловић објашњава да су такође честе и вирусне инфекције, као и алергије, које ће посебно доћи до изражаја са цветањем амброзије у августу.

„Мали је број симптома који су апсолутно алармантни. То су свакако бол у оку, пад вида било ког степена и црвенило ока. Има и других симптома, попут бљескања и промена у видном пољу који такође захтевају хитан преглед“, истиче Бјеловићева.

Баљошевић наводи да када је у питању уво, пацијенти најчешће долазе због интезивног бола, који често осим ува захвата и зглоб доње вилице па онда имају проблема и са гутањем и жвакањем.

Обична кожна инфекција уме јако брзо да се шири у околне структуре и направи велике проблеме.

Он објашњава и да уколико људи осете упорни свраб у уву не покушавају да га се отарасе штапићима, јер тиме само погоршавају стање.

„Пливачко уво је синоним за инфекцију спољног ува. У ушном каналу, који је дугачак око 3,5 центиметара има око 2.000 корена длачица. Чачкањем штапићима ми скидамо тај заштитни слој ушне масти и онда долази до инфекције корена длаке, која се јако брзо шири и захвати цело уво и да се спусти на лимфне жлезде“, истиче Баљошевић.

Његов савет је да пре одласка на пливање напрскате у уво спрејем на бази маслиновог и бадемовог уља. Ако то не уроди плодом, онда треба покушати са чепићима за уши.

Црвенило беоњаче ока најчешће је узроковано бактеријском или вирусном инфекцијом, али може бити и запаљење узроковано алергијском реакцијом. Осим тога, црвенило благог степена може да се јави и код сувоће ока.

„Некада се јавља и изливање мале количине крви испод слузокоже. Тај проблем је везан за интернистичке проблеме него за само око. Узроци могу бити нерегулисан притисак, нерегулисана употреба антикоагулантних лекова или претерана употреба нестероидних антиинфламаторних лекова“, наводи офтамолошкиња Невена Бјеловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи