Читај ми!

Љубомора као вечита инспирација истраживачима, шта су сада открили

Један број људи, када друге особе поклањају пажњу њиховом емотивном партнеру, осећају нервозу, бес и љубомору. Ипак, деси се и да им тада партнер постаје још привлачнији. Тим парадоксом, бавили су се израелски и амерички научници.

У експерименту који је испитивао флерт и љубомору, је учествовало 244 људи, од тога 126 жена и 118 мушкараца.

Први резултати анализе показују, да, како кажу научници, жеља за партнером ипак слаби, код оних који примећују да им други људи поклањају више него уобичајену пажњу. Истраживачи су то назали „парадоксом флертовања“, наводи се у саопштењу Универзитета у Рочестеру, у САД.

Први аутор студије је Гурит Бирнбаум, психолог са Универзитета Рајхман у Израелу.

„Велики број истраживања која су већ урађена, показао је да се, када особа тражи себи партнера, често ослања на друштвене знаке као што је копирање избора партнера.То се дешава и код животиња и код људи, и сматра се врстом пречице ка идентификовању пожељног партнера јер, ако је јасно да су и други заинтересовани за неког одређеног, то га чини атрактивнијим и пожељнијим у друштву“, наводе истраживачи.

Међутим, изгледа да та једноставна формула не важи када је реч о емотивним везама које су већ остварене, наводи се у студији објављеној у The Journal of Sex Research.

„Проблем је u томе, што када смо већ у вези, постајемо забринути због нечега што се назива отимањем или крађом партнера, и мучи нас помисао на то да неко може да нас од партнера одвоји”, каже Хари Рајс, професор на Одељењу за психологију на Рочестеру.

Пажња а не контрола

Нова студија испитивала је утицај флертовања на већ успостављене емотивне везе.

Испитивање је показало да људи имају мешавину позитивних и негативних приступа када желе да задрже партнера. Давање поклона и време које се проводи заједнички су примери позитивне тактике, али је негативно оцењен приступ који подразумева на пример контролу партнеровог времена“, објашњава Бирнбаум.

„Уочили смо да, када се људима учини да постоји шанса да партнера привуче неко други, напуштају позитивну тактику”, додаје Бирнбаум.

Страх од губитка партнера тако може да покрене дефанзивну реакцију која спречава да се осећамо повређено, а то је емотивно дистанцирање и повлачење.

„Тај дефанзивни одговор постоји како би ублажио могући ударац на нечије самопоштовање, а не да се неко још више повеже са партнером који би могао да бите компромитован, а онај други  – повређен“, рекао је Бирнбаум.

У експериментима је учествовало 244 људи, 126 жена и 118 мушкараца, старих од 20 до 53 године. Сви су били у моногамним везама у трајању од најмање четири месеца.

„Не флертујте са другима ако желите да ваш партнер буде задовољан вама”, издвојио је Рајс један од закључака студије.

Бирнбаум је додао да, упркос томе што неки људи мисле да је добро да изазову љубомору код партнера,  истраживање показује да се та тактика често „обије о главу“. Уместо да ојача везу, такво понашање може озбиљно да је угрози.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи