Читај ми!

Идеалан дан за венчавање

Према једном кинеском веровању, 11. 11. је идеалан датум за венчавање, као и за одбацивање самачког живота. Још ако је 2011...

Хиљаде Кинеза закрчило је данас сале за венчања или се придружило групама за проналажење брачног партнера, у нади да ће наћи љубав на дан који многи виде као најповољнији датум за заједничку срећу у овом веку,

Наиме, у Кини се верује да датум 11.11. доноси срећу, пише лист Шангај морнинг пост.

Према једном обичају, 11. новембар се у Кини сматра даном "guanggundjie", тј. Даном самаца, усамљених, „1", који заједно прослављају тај датум не би ли пронашли сродну душу.

Ове године тај датум, у виду шест јединица у низу, представља за Кинезе, који придају велику пажњу бројевима и њиховим комбинацијама, још убедљивији разлог да одбаце самачки живот и заплове у брачне воде. Чак је и Дан самаца ове године назван Супер даном самаца.

У Шангају се више од 3.200 парова пријавило за венчање на данашњи дан у поређењу са 500 парова у обичним данима, истиче Шенг Чинг службеник бироа за грађанске послове, и додаје да ће тај број до вечерас вероватно бити далеко већи, јер стално долазе парови који нису раније заказали венчање.

Прослава срећног дана наставиће се и сутра када ће се 10.000 самаца окупити на огромном „сајму за проводаџисање" у Шангају.

Агенција Синхуа је јавила да је помама за венчањима и проводаџисањем на „дан шест јединица" присутна и у другим кинеским градовима.

Но, овај дан не сматрају срећним само у Кини. У Малезији је 1.000 парова Кинеза разменило брачна обећања у храмовима и градским већницама. Неки су чак чекали да им заједнички брачни живот почне тачно у 11 сати.

„Ми верујемо да се број један слаже са једним мужем, једном женом и једном душом и означава да ће брак трајати за цео живот", каже Пуа Ким Гиок (25) која је везала брачни чвор с инжењером Ли Чин Сионгом (27). Они су били међу 460 парова који су се данас узели у популарном храму Теан Хоуу Куала Лумпуру.

Међутим, данашња помама и нагласак на љубави и склапању бракова, нису били толико присутни у првим годинама слављена „оригиналног" Дана самаца који су раних 1990-тих измислили студенти на кинеским универзитетима, тумачећи да 11. новембар представља „голе штапове", што је кинески термин за нежење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи