Читај ми!

Два мушкараца спасена након 29 дана на мору: Лепо смо се одморили

Захваљујући поморанџама које су понели, кокосу који су вадили из мора и кишници коју су прикупљали, два мушкарца успела су да преживе скоро месец дана плутања по Соломоновом мору. Иако им је живот висио о концу и још се нису опоравили, искуство губљења на мору виде и као одмор од пандемије и других брига.

Код обале Папуе Нове Гвинеје, готово 400 километара од места где су путовање започели, двојица мушкараца са Соломонових Острва пронађена су након дугих 29 дана, пише Гардијан.

Ливе Нањикана и Џуниор Колони кренули су са острва Моно, у рано јутро 3. септембра малим моторним чамцем јачине 60 коњских снага.

План је био да се спусте 200 километара јужно, до града Норо на острву Нова Џорџија, користећи западне обале острва Вела Лавела и Гизо као оријентир.

„Већ смо ишли тим путем до Нове Џорџије и требало је да све буде у реду“, прича Нањикана.

Али чак и за искусне поморце, попут Нањикане, Соломоново море, које раздваја Соломонова Острва од суседне Папуе Нове Гвинеје, уме да буде грубо и непредвидиво.

Само неколико сати након што су се отиснули на путовање ухватила их је киша и јак ветар, што је уочавање обале коју је требало да прате чинило готово немогућом мисијом.

„Лоше време претворило се брзо у још горе, а када нам је ГПС умро постало је застрашујуће. Нисмо могли да видимо куда идемо, па смо само одлучили да зауставимо мотор и сачекамо, ради уштеде горива“, објаснио је Нањикана.

Поморанџе и кокос  

Преживели су једући поморанџе које су спаковали за пут, кокос који су прикупљали из морске воде и кишнице коју су хватали користећи комад платна. 

Око 400 километара даље, 29 дана касније спазили су рибара у близини обале Папуе Нове Гвинеје.

„Нисмо знали где смо, али нисмо ни очекивали да ћемо бити у другој држави“, нагласио је Нањикана.

Мушкарци су били толико малаксали да су, када су 2. октобра стигли у град Помио, спасиоци морали да их носе од бродића до оближње куће.

Прегледали су их лекари локалне клинике и сада бораве код Џоа Колеала, становника града Нове Британије, провинције Папуе Нове Гвинеје.

Нањикана је рекао да види позитивне стране овог искуства, попут принудног одмора од хаоса глобалне пандемије: „Нисам имао појма шта се дешава док сам био тамо. Нисам слушао о ковиду или било чему другом. Радујем се повратку кући, али претпостављам да је то био леп одмор од свега“.

Министарства спољних послова Соломонских Острва и Папуе Нове Гвинеје заједнички раде на припремама за повратак двојице мушкараца својим кућама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи