Читај ми!

Захваљујући Музеју емпатије можете заиста ходати у туђим ципелама

У данашњем убрзаном, индивидуалистичком свету у коме заправо никада нисмо били даљи једни од других и који као да је заборавио шта значи блискост, разумевање и однос са другим људима, једна од најчешћих речи која се користи је емпатија. Но, на питање да ли заиста знамо шта она значи и како то изгледа „ходати у туђим ципелама“, одговор покушава да дâ пројекат који обилази свет, а тренутно је у посети Италији.

Музеј емпатије који има седиште у Лондону, покренуо је, између осталог и пројекат Ходај у мојим ципелама, који путује по свету да би подигао свест људи о томе да не треба површно да судимо о другима а да не знамо читаву њихову причу.

„Ова кутија која је пуна ципела, је уметничко дело које нам омогућава једно реално искуство. Желели смо да упознамо људе са оним што емпатија заиста значи. Зашто ципеле? Па зато, ако обујемо туђе ципеле, ставимо слушалице и саслушамо причу особе којој ципеле припадају, коју нам она прича, може да се перцепира и доживи живот те особе много више него што би се то десило слушајући једноставно њену причу на неком подкасту или на радију. Овде је реч о реалном, телесном искуству и то је оно што овај пројекат чини посебним“, објашњава Ана Алберти из Фондацијe „Емпатија“ (Fondazione Empatia).

Уласком у џиновску картонску кутију добијате ципеле које носите десетак минута у којих вам непозната особа прича своју животну причу, а чији глас чујете у слушалицама. На тај начин, буквално, ходате у њеним ципелама.

„Ово је предивно, људско искуство и чињеница да смо овде на Тргу 25. април у Милану значи да срећемо обичан свет, неки људи су дошли јер су чули за иницијативу и желели су да доживе ово искуство, неки су се ту случајно затекли, посветили су своје време причама других и били су након тога срећни што су се зауставили. То је важно“, истакла је Костанца Песталоца из Фондације „Емпатија“.

“То су приче свих нас. Приче које смо чули, приче које смо можда и сами проживели, које су нам други причали и то је емпатија, поделити животне приче обичних људи који су око нас“, поручује Ана Алберти.

Фондација „Емпатија“ из Италије, у сарадњи са Музејом емпатије из Лондона, омогућила је Италијанима да учествују у овом сјајном пројекту који ће наставити да обилази свет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи