Читај ми!

Тајновити Бункер 42 – московско склониште од нуклеарне апокалипсе

У време Хладног рата Совјетски Савез се темељно припремао за евентуални нуклеарни удар и Трећи светски рат. Широм земље изграђено је више хиљада противатомских бункера. Са једног од њих, московског Бункера 42, скинута је ознака „државна тајна“ и 2006. године постао је музеј.

Прозори на овој згради у центру Москве немају функцију као на осталим зградама. Њихова једина сврха је камуфлажа, односно да зграда изгледа као било која друга.

На прозорима су завесе, а иза њих зидови – и то не обични. То су зидови бункера који је служио као специјални објекат у случају нуклеарног напада.

Испод сасвим обичне зграде у ширем центру Москве налазио се на дубини од 65 метара командни центар у случају нуклеарног напада на Совјетски Савез. Данас је то Музеј „Бункер 42”, односно музеј Хладног рата.

Његова градња почела је 1951. године, 1954. је делимично био у функцији, а потпуно је завршен 1956. Користио се до 1986. године – радио је без престанка и у њему је у једној смени било 300 људи, телефониста, везиста, шифраната…

У зграду нису улазили сви истовремено, већ њих неколико у одређеним интервалима. На исти начин су и одлазили са посла. Сви су мислили да је то војна библиотека у коју се улази са пропусницом.

У бункер се може ући и кроз тунеле из оближњих станица метроа. Комплекс се састоји од 4 блока, који су међусобно повезани.

„Ми се налазимо тачно између три линије московског метроа. Место за изградњу бункера у центру Москве није случајно изабрано. Сама локација тагањског узвишења, за разлику од осталих делова града, обилује посебном врстом веома чврстог кречњака. На тај начин имамо први степен заштите, захваљујући природном окружењу. Још једна важна ствар је близина Кремља, који је удаљен 3,5 километара“, објашњава водич у Музеју „Бункер 42”.

Комплекс је имао прворазредни национални значај јер је био предвиђен и за смештај руководства земље у случају нуклеарног напада.

Грађен је тако да кроз специјална врата тешка две тоне не продре ниједна радиоактивна честица, а залиха хране и воде било је довољно за месец дана самосталног функционисања.

Приликом уласка у музеј прво се одгледа кратки филм Хладна прича о напетој међународној ситуацији у то време. Обавеза тачка програма је слушање звука сирене и упозорења о нуклеарном нападу, а затим имитација лансирања ракете са нуклеарном бојевом главом као одговор на удар Американаца.

Када све то преживите, обилазак се завршава посетом великој сали која је некада служила за састанке, а сада је ресторан „Бункер 42”.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи