Читај ми!

Зашто се у Јапану нико не буни због ношења маски, напротив радо их носе

Пандемија коронавируса проузроковала је широм света много дебата о епидемијској корисности маски и о томе да ли њихово ношење надилази заштиту здравља и протеже се на политику и људске слободе. У Јапану, међутим, становништво деценијама, без најмањег устручавања, масовно носи хируршке маске свакодневно, чак и када не прете епидемије.

У Јапану хируршке маске су већ деценијама нераздвојни део свакодневице.

У тој земљи радници који не смеју себи да дозволе одсуство са посла, ђаци који се интезивно спремају за пријемне испите, студенти којима предстоји одбрана рада, као и спортисти које очекују велике борбе, поступају прагматично и превентивно носе хируршке маске да би се заштитили од прехлада у тим важним животним тренуцима.

Многи Јапанци маске носе да би се заштитили од поленске грознице. Хируршке маске последњих година садрже све боље филтере, па их произвођачи сада рекламирају и као ефикасно средство заштите од смога, укључујући ту и оне најситније и најпопасније честице.

Практична страна ношења маске

Ношење хируршких маски у Јапану има и своју практичну страну која није везана за здравље. Наиме, многи их носе зими, да би се осећали пријатније, односно да би загрејали лице и заштитили се од хладног ваздуха који удишу.

Жене често ставе маску када иду до банке или самопослуге, а немају времена или жеље да се нашминкају. Такође, ношење маски пружа психолошку подршку особама које су из неког разлога несигурне у свој изглед, јер маске прикривају боре и бубуљице.

Маске су последњих деценија и модни детаљ – праве се у разним бојама и дезенима како би ишле добро уз разне врсте одеће и шешира.

Традиција дужа од једног века

Маске су у Јапану први пут уведене у ширу употребу током епидемије шпанске грознице пре нешто мало више од сто година, када је у два таласа од те опаке болести умрло више од 300.000 Јапанаца. То је учињено по угледу на Сједињене Државе, нарочито град Сан Франциско, где је током те пандемије ношење маски било обавезно.

Међутим, док су се на Западу маске убрзо повукле из употребе и постале предмет зазирања, педантни Јапанци су их задржали и користили при свакој већој епидемији грипа, све до деведесетих година, када су постале толико доступне и опште прихваћене да су почеле да се користе и за обичне прехладе и поленску грозницу.

Да заштите друге, не себе

Почетком овог века хируршке маске су се прошириле и у другим земљама источне Азије због мањих епидемија САРС-а, птичјег и свињског грипа, али Јапанци и даље предњаче у њиховој свакодневној употреби, што свакако има везе и са њиховом културом, која наглашава чистоћу, обзир и дужност према другима. Наиме, Јапанци носе маске не само да би заштитили себе од других, већ, можда и више, да би друге заштитили од себе.

Коришћење маски у тој острвској земљи последњих деценија је толико уобичајено да се кијање и кашљање без маске на јавним местима и у превозу доживљавају као неваспитање и некултура.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи