Читај ми!

Палмира, древни трговачки центар у немилости Исламске државе

Сиријски град Палмира, што значи „Град палми“, место је монументалних рушевина древног, пустињског трговачког центра. Богатство акумулирано од првог до трећег века од трговине трошено је на градњу културних и верских објеката који су вековима издржавали зуб времена, а сада им прети уништење од стране припадника Исламске државе.

Некашња пустињска станица за трговце, Палмира је под влашћу Римског царства од првог до трећег века доживела процват и постала изузетно богат град, а велики део тог богатства трошен је на градњу споменика, велепних зграда и верских објеката, пише Национална географија.

Невероватна количина уметничких предмета, статуа и фантастична мешавина грађевинских утицаја истока и запада утицали су да Унеско цео град стави под своју заштиту 1980. године.

Ипак, пре неколико месеци древни град заузели су припадници Исламске државе и од тада уништили много непроцењивих грађевина. Археолози страхују да ће цео град бити уништен а скоро два миленијума историје избрисано.

Музеј Смитсонијан објавио је изложбу колекције познатог археолога Мајрона Бемента, у коју спадају Фотографије из Палмире које је пред крај 19. века направио француски фотограф Феликс Бонфилс.

Палмира, која је до римске власти била позната као Тадмор, помиње се у историјским књигама уназад 3.800 година, а испитивања старости угљеником показала су да насеобина на том мету постоји већ 7.800 година.

Трговци из Палмире обогатили су се под управом Римског царства, када је град служио као центар између истока и запада. На врхунцу моћи, трговци су се зарађивали од опорезивања и заштите каравана који су пролазили путем од Персијског залива, долином Еуфрата и кроз сиријску пустињу.

Била је кључни трговачки центар између Римског и Партијског, а касније и Сасанидског царства.

Богатство су трошили на градњу велелпних грађевина, попут грандиозне колонаде у грчко-римском стилу која се протезала скоро километар, Диоклецијановог храма, Тријумфалног лука, Храма бога Бела - централно место религијског живота града - и храм Бал Шамема, који је пре неколико дана, наводно, Исламска држава уништила експлозивом.

Каравани који су пролазили културолошки и верски су утицали на град, па су многе грађевине посвећене и феничанским, арапским и вавилонским божанствима.

Палмирин најпознатији грађанин, пише Национална географија, је несумњиво краљица Зенобија, која је накратко успела да се одупре Римском царству и успостави контролу над римским провинцијама Египта, Сирије и Палестине и створи Палмирско царство од 269. до 273. године.

Ипак, врло брзо су је поразиле и заробиле јединице цара Аурелијана, које су након неуспеле побуне и опљачкале град, од чега се Палмира никада није опоравила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије