Читај ми!

Парма – једини италијански град са титулом Унесковог креативног града за гастрономију

Град Парма који се налази у региону Емилија Ромања познат по свом славном сиру „пармиђиано ређано“, добио је 11. децембра 2015. године титулу Унесковог креативновог града за гастрономију. Тако је Парма постала први град у Италији који је добио ову заслужену титулу, а из овог подручја, осим пармиђиана стиже и славна шунка из Парме, затим сосеви од парадајза као и инћуни, иако Парма нема море.

Фондација Парме Унесковог креативног града за гастрономију (Unesco Creative City of Gastronomy) са поносом чува све оно што је везано за кулинарску традицију ове области.

„Фондација уједињује све важне производе ланца снабдевања који носе име Парме и представља их у свету. То што смо креативан град када је реч о гастрономији додатна је вредност која нам омогућава да гледамо позитивно на будућност. Ми имамо традицију, стару преко хиљаду година, а везана је за производњу, микроклиму, квалитет производа, али изнад свега, Парма је град чији је систем потпуно окренут будућности“, наглашава Масимо Спигароли, директор Фондације Парма Унеско.

„Сви наши познати производи носе име нашег града тако да би их било тешко све набројати, али укус, који ми називамо укусом Парме, значи квалитет, пријатан мирис, мекоћу, тако да није реч о производима који су лепи за гледање, они су изузетно укусни што је за јело најважније“, додаје Спигароли.

Већина производа из Парме, који су често копирани широм планете, поседује ознаку заштићеног порекла, попут „пармиђиано ређиана“ који је најфалсификованији сир на свету. Али само онај на коме пише име и ознака ДОП је онај прави и тај укус је немогуће имитирати.

Вечера за хиљаду људи

Како би сачували традицију која за Италијане значи и окупљање породице и пријатеља за столом пуним добре хране, Фондација Парма Унеско пети пут ове године организује La cena dei mille односно Вечеру за хиљаду особа која представља један ресторан на отвореном са столом дугим 400 метара који је елегантно постављен у центру града и на коме ће се служити храна славних кувара и посластичара, оних који имају две Мишленове звездице.

„Кад помислим на Парму одмах ми крене вода на уста. Постоји читава историја која траје и за мене је увек и част и понос да дођем у Парму, а ова Вечера за хиљаду људи је нешто што ми се заиста допада. Имамо хиљаду гостију, ту смо ми кувари, у овом случају ми помажу студенти из школе Алма, ту је изванредан посластичар Иђинио Масари и биће то диван начин да доживимо та три, рекао бих деликатна сата, јер деликатност је нешто што нам треба“, наводи Давиде Олдани, кувар у ресторану D'O са две Мишленове звездице.

„Први тањир ће бити посвећен мом граду Милану. Биће ту лист тестенине са рагуом који ће бити направљен као прави рагу, али ће бити од поврћа, са лубеницом и вином који ће уз потребан баланс направити, бар се надам, једно фантастично јело“, објашњава шеф.

„За овај догађај сам гледао да припремим нешто што је везано за историју онога што називамо италијанским. Спремио сам један мали панетоне, затим тирамису, јер су они део италијанске културе. Затим маритоко и торта која се зове Сете вели и која је победила на светском првенству пре доста година, али је и данас актуелна. Ту је и једна интернационална торта – сахер торта – и мада је од 1900. праве на исти начин, ја сам ипак додао нешто ново. Посебно сам обратио пажњу да сваки слаткиш има 70% мање шећера него што је према рецепту уобичајено“, каже чувени посластичар Иђинио Масари.

„Парма фуд вели“ представља пољопривредно-прехрамбену територију парекселанс са вредношц́у од 8,2 милијарде евра, од чега 2,7 само одизвоза. Вечера за хиљаду особа ће бити приређена 10. септембра у организацији Фондације Парма Unesco Creative City of Gastronomy, а део прихода ће бити издвојен за 1.600 породица којима је потребна помоћ.

Ко год жели да посети Италију у том периоду и близу је Парме може да резервише своје место на овој јединственој вечери 10. јула на порталу Vivaticket, али да пожури, јер су се прошле године све карте распродате за четири сата.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару