Читај ми!

Кинези открили Америку 70 година пре Колумба?

Кинески муслиман и евнух Џенг Хе покренуо је 1405. године прво од седам путовања на запад из Кине преко Индијског океана. Током следећих 30 година, командујући највећом флотом на свету финансираном од стране династије Минг, пловио је до истока Африке и Персијског залива. То су утврђене историјске чињенице. Иако неки тврде да је стигао и до Америке 70 година пре Кристифора Колумба, већина историчара сматра да то није тачно.

Ако је веровати мапи која је до светске јавности испливала 2001. године, када је шангајски адвокат Лиу Ганг купио од локалног дилера уметнинама, онда је баш то и случај. „Општа карта интегрисаног света“ која датира из 18. века копија је мапе из 1418. године, која, наводно, показује свет који је открио Џенг Хе.

Уколико би се ово испоставило као истина, то би потпуно изменило историјске књиге, јер би значило да су Кинези 70 година пре Колумба открили Америку и опловили свет, пише часопис Inteligent Life, који се детаљно позабавио контроверзним наводима.

Лиу Ганг истиче да мапа коју је купио доказује да је Џенг Хе истражио оба пола, Северну и Јужну Америку, Медитеран и Аустралију. Пре нешто више од 10 година Гавин Мензиес искористио је мапу за своју књигу 1421: the year China discovered the world.

Међутим, многи историчари тврде да се ради о копији европске мапе из 17. века. Њихови аргументи?

На карти се јасно разазнају облици континената. И док су одређени елементи мапе изразито у складу са кинеском традициом мапирања, неки су у суштој супротности. Мапа је јасно подељена на две хемисфере, што се ексклузивно може приписати само европској картографској традицији.
 
Калифорнија је приказана као острво, што је копирано из европских мапа из 17. века. На мапи се Џенг Хе ословљава као Ман Санбао (његово право име), што би било незамисливо јер му је сам кинески цар дао презиме Џенг.

Унутрашњост континената (укључујући речне токове хиљадама километара далеко од обале) је невероватно детаљна и поморски истраживачи никада не би могли тако детаљно да опишу унутрашњост копна.

Хималаји су означени као највиши планински венац на свету, што је тек утврђено у 19. веку.

Сви ови детаљи већину историчара наводе на закључак да мапу није израдио Џенг Хе. Прво, само су Европљани приказивали свет у две хемисфере. Друго, европским истраживачима су биле потребне стотине година путовања и пловидбе да би мапирали унутрашњост континената, што значи да би Џенг Хеу било немогуће да све то открије за 30. Треће, Арктик се први пут појављује на кинеским мапама 1593. године. Четврто, највиши планински масив тако је означен тек у 19. веку.

„Ова мапа је потпуно бесмислена“, каже професор Тимоти Брук са Универзитета у Британскј Колумбији. Он верује да је то копија европских мапа. Упркос томе, сматра да је карта прилично интересантна због велике популарности Џенг Хеа последњих година.
„Он је несумњиво био велики морепловац, али је заборављен све до деведесетих година 20. века када је поново 'васкрснут' као национални херој. Запад је имао Колумба, па су и Кинези морали да нађу неког“, каже Брук.

Иако су и Колумбо и Џенг Хе пловили морима, њихови циљеви су били различити. Колумбова мисија била је комерцијална, а Џенг Хеова дипломатска - он је био послат од стране новог цара да доведе изасланике из других земаља како би учврстио легитимитет новог цара.

За његовом смрћу завршило се и кинеско истраживање мора. Нови цар након њега није желео да финансира нове скупе експедиције и у наредних неколико стотина година Кина се затворила. Шта би се десило да је Кина наставила да плови морима је питање о ком се може само нагађати.

Уместо тога, док је Колумбо утврдио пут у Нови свет, Џенг Хе је тихо умро и мало ко ван Кине зна за њега.

Ипак, треба напоменути да су становници пацифичких острва дошли до Америке и населили је можда и пре Колумба. Недавна анализа генетичког материјала бразилског племена Ботокудос открила је трагове полинежанског ДНК материјала.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи