Читај ми!

Сахат-кула у проширеној стварности

Студент докторских студија на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу Петар Пејић аутор је пројекта „Проширена стварност“, који је крајем прошле године представљен на додели Нобелове награде и помоћу кога је могуће порушене објекте приказати помоћу таблета или мобилног телефона на месту где су се некада налазили.

Пројекат је приказан као победнички на „Теленоровом“ конкурсу, па су се и студенти нашли на тој церемонији, рекао је Пејић Танјугу.

Петрово интересовање је тродимензионални приказ модела објеката унутар данашњег амбијента, а његов први приказ је Сахат-кула у Нишкој тврђави, која је порушена почетком 20. века.

„Тродимензионални приказ Сахат-куле био је могућ јер су сачуване фотографије из периода пре њеног рушења, па је био могућ њен веродостојни приказ“, каже Петар.

Да би и други објекти могли да буду приказани потребне су фотографије, а оне не постоје. Када су неки објекти постојали за фотографију се није знало, па би једини ослонац могла да буду археолошка истраживања.

Петар напомиње да се на основу таквих истраживања не може постићи веродостојност од 100 одсто. Такве објекте можемо реконструисати, али не може се рећи да су они у потпуности веродостојно презентовани.

Прича о приказу порушених објеката почела је на нишком факултету, када је Петар уз подршку своје менторке, професорке др Соње Красић, започео истраживања у вези са овом темом, па су она прерасла у конкретан пројекат о Сахат-кули.

„Како је презентација на додели Нобелове награде била запажена, остварени су контакти са једним факултетом и институтом у Норвешкој и контакти са неколико шведских музеја“, објашњава Петар, који најављује озбиљнији рад на даљим истраживањима.

Према његовим речима, било би добро да и у Србији неко подржи тај пројекат, а не да он остане занимљив само странцимa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару