Читај ми!

Статус Аје Софије под знаком питања

Чувена Аја Софија у Истанбулу могла би поново постати џамија, извештава британски „Економист“ наводећи да су наде у Турској да ће се то догодити подстакнуте информацијама да ће турски премијер Реџеп Тајип Ердоган крајем овог месеца предводити молитву у том објекту.

Молитва би требало да буде одржана 29. маја, поводом 561. године од када је султан ушао у тадашњу цркву Аја Софија.

Ердоганови саветници су, како пише Економист, одбацили причу о томе да та црква поново постане џамија, назвавши је „фантазијом“.

Међутим, виши званичници Ердоганове Партије правде и развоја не крију да би волели да се у тој цркви моле муслимани.

Од 1935. године та црква је музеј, што је био део програма турског вође Кемала Ататурка да секуларизује Турску.

Исламисти желе то да преокрену. „Ају Софију сматрају симболом освајања, исламске супериорности над хришћанством“, рекао је турски историчар Тугба Тањери Ердемир.

Заменик премијера, Булент Аринч, рекао је да „ми гледамо у ову заборављену Аја Софију и молимо се Алаху да су близу нас дани када ће нам се она осмехнути“.

Та изјава повредила је осећања православних хришћана, а васељенски патријарх Вартоломеј рекао је за један италијански лист да је та црква изграђена као сведочанство хришћанској вери и да, ако ће бити поново отворена за верску службу, она може бити само хришћанска.

Турски исламисти одговарају да њихова борба има правни основ. Аја Софија била је лично власништво Мехмеда Другог који је декретом одредио да она треба да буде џамија до судњег дана.

И поред тога, поједини муслимански интелектуалци залажу се за компромис и предлажу да Аја Софија буде отворена за верске обреде и за муслимане и за хришћане.

То се, ипак, неће десити јер је 3. маја поднет нацрт закона који предвиђа да црква буде промењена у џамију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи