Читај ми!

Србија – центар за промену пола

Људи из целог света долазе у Србију како би се подвргли операцији промене пола. Само током прошле године изведено је око 100 таквих хирушких захвата, чије трошкове покрива и Завод за здравствено осигурање, а заинтересованих је све више, пише лист „Њујорк тајмс“.

До пре 20 година у Србији је транссексуалност сматрана богохуљењем, док данас у земљу долазе људи из целог света како би се подвргли операцији промене пола, чије трошкове покрива и републички Завод за здравствено осигурање, пише Њујорк тајмс.

Око 100 странаца и пацијената из земље променило је пол током прошле године у некој од специјализованих установа за ову врсту операције, а број заинтересованих је све већи, са кандидатима из Француске, Русије, Ирана, па чак и из САД, Јужне Африке, Сингапура и Аустралије, наводи лист.

„Србија постаје центар за операције промене пола, делимично захваљујући и чињеници да је то веома скуп и компликован захват, који изазива спорења у региону, попут Аустрије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Грчке и држава бивше Југославије", наводи цењени уролог Мирослав Ђорђевић, који руководи београдским Центром за гениталну реконструктивну хирургију.

Њујорк тајмс наводи пример Британије, где процедура промене пола кошта око 15.000 долара и чије трошкове покрива национална здравствена служба, а у којој је током 2009. године изведено 143 захвата.

Према речима хирурга Марси Бауерс из Калифорније, која је извела 1.100 операција промене пола током последњих 10 година, у Сједињеним Америчким Државама, које су и глобални центар за промену пола, само око пет хирурга регуларно обавља ту врсту операција.

Бауерс наводи да су конзервативна схватања, недостатак обучених хирурга, у комбинацији са страхом лекара од могућих тужби незадовољних пацијената, разлог због којег „цвета" трансродни туризам.

Оно што привлачи пацијенте из иностранства да дођу у Србију јесте и цена операције промене пола која не прелази 10.000 долара, што је много мање од 50.000 долара, па чак и више на појединим клиникама у САД.

Њујорк тајмс подсећа да је син америчке певачице Шер, Чез Боно, који је рођен као девојчица, али је касније променио пол, најавио да се нада да ће доћи у Београд како би се подвргао операцији добијања мушког полног органа и на тај начин постaти комплетан мушкарац.

Лист такође преноси речи признатог гинеколога-акушера Душана Станојевића који сматра да је трансексуализам дуго био табу тема у бившој Југославији, која чак није ни помињана у медицинским уџбеницима.

Пионир у операцијама промене пола био је, сада већ покојни доктор Сава Перовић, који је прву операцију ове врсте обавио давне 1989. године, када му је дошао мушкарац који је тврдио да има поремећај у идентитету пола.

Вест се брзо проширила и доктор Перовић се од тада суочио са „легијом" пацијената, а 20 година касније Србија има четири центра, специјализована за ову врсту процедуре, наводи Њујорк тајмс.

Њујорк тајмс подсећа да би у Србији ове године требало да буде одржана геј парада што је, како лист оцењује, реч о значајном кораку будући да је прошле године влада отказала њено одржавање.

Активисти поручују да су упорни у томе да организују параду и тиме покажу да је Србија скоро 12 година од збацивања Слободана Милошевића са власти, успела да се избори са предрасудама.

Закључак аутора текста је да су промене видљиве и у такозваној популарној култури и указује на популарност домаћег филма Парада који се бави предрасудама на ту тему, а истовремено истиче неопходност толеранције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару