Kazahstan će graditi nuklearnu elektranu - prvi preliminarni rezultati referenduma

Centralna referendumska komisija saopštila je rano jutros prve preliminarne rezultate referenduma u vezi sa izgradnjom prve nuklearne elektrane u toj zemlji. Od ukupnog broja upisanih građana s pravom glasa, 7,8 miliona je izašlo na referendum tačnije.

Izgradnju nuklearke podržalo je 71,12 odsto izašlih glasača - tačnije 5,5 miliona. Protiv je glasalo oko dva miliona od onih koji su izašli na referendum.

Izgradnja nuklearke, prema najavama vlade Kazahstana koštaće od 10-12 milijardi dolara i trajaće oko 10 godina. 

Jedino pitanje na referendumu je bilo "Da li se slažete sa izgradnjom nuklearne elektrane u Kazahstanu". 

Referendum je uspeo. Bilo je potrebno da izađe više od 51 odsto  upisanih glasača - više od 12 miliona ljudi imalo je pravo da kaže "DA" ili "NE" nuklearnoj budućnosti Kazahstana.

Ideja o izgradnji nuklearne elektrane u Kazahstanu rodila se pre pre četiri godine, a o njenoj realizaciji odlučivalo se na današnjem referendumu koji je pratilo 177 posmatrača iz više od 30 zemalja.

"Referendum je sproveden na visokom nivou. Zaključci naše misije su zasnovani na ličnom iskustvu, odnosno obilasku glasačkih mesta - sve je bilo slobodno i legitimno", navodi Oleg Vladimirovič Kopilov, posmatrač.

Džang Ling, posmatrač iz NR Kine ističe sa nije primetio nikakve nepravilnosti i smetnje.

"Referendum se odvijao na visokom nivou i primetili smo dosta mlađih glasača", dodaje Lingova.

Zbog deficita struje, mnogi industrijski projekti u Kazahstanu su u zastoju. Vlada je pre referenduma o izgradnji nuklearke morala da promeni 102 zakona. Sama elektrana koštaće između 10 i 12 milijardi evra.

U svetu su aktivna 440 nuklearna reaktora iz kojih se električnom energijom snabdeva oko 30 zemalja. Najavljuju da će ih do kraja ove decenije biti još 60. Da li će među njima biti i dva u Kazahstanu, znaće se u utorak kada bi trebalo da budu saopšteni zvanični rezultati referenduma.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи